Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Polícia obvinila dvoch Slovákov a jedného Maďara z prevádzačstva

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii počas operácie s krycím názvom SKY odhalila skupinu páchateľov.

Bratislava 30. októbra (TASR) - Dvoch Slovákov a jedného Maďara obvinila polícia z prevádzačstva. Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii počas operácie s krycím názvom SKY odhalila skupinu páchateľov. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Ako polícia zistila, skupina páchateľov operovala na území Slovenska, Maďarska a Poľska. Vyšetrovateľ obvinil aj tri osoby, ktoré sú občanmi Ukrajiny. „Polícia zistila, že ešte 19. septembra 2020 umožnili nedovolené prekročenie štátnej hranice Slovenskej republiky z Ukrajiny trom nelegálnym migrantom z Afganistanu. Samozrejme, mali za to zinkasovať nemalú sumu peňazí,“ uviedla Bárdyová. Migranti sa podľa hovorkyne dostali na Slovensko nelegálne mimo hraničných priechodov v blízkosti obce Beňatina v okrese Sobrance. Pred svojou cestou zaplatili prevádzačom 40.000 dolárov.

Bárdyová ďalej opisuje, že na Ukrajine nelegálnych migrantov naložili do dvojmiestneho športového lietadla a pilot s nimi preletel na Slovensko do obce Sačurov v okrese Vranov nad Topľou. Pilot migrantov odovzdal obvineným osobám, ktoré im zabezpečili stravu, naložili ich do auta a odviezli smerom do Poľska. Tam ich 20. septembra zadržali policajti. „Vyšetrovateľ predložil prokurátorovi návrh na vydanie podnetu na vzatie do väzby obvinených, pričom dozorujúci prokurátor a sudca sa s týmto návrhom stotožnili a všetkých troch obvinených vzali do väzby,“ povedala Bárdyová. Dodala, že po dokázaní viny im hrozí trest odňatia slobody od siedmich do 12 rokov.