Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Obvinili osem členov medzinárodného gangu prevádzačov

Ilustračné foto Foto: TASR

Skupina mala zabezpečiť prechodný pobyt pre minimálne 150 osôb. Osoby im platili od 1000 do 3000 eur, čo predstavuje spolu sumu približne od 100.000 do 450.000 eur.

Bratislava 15. januára (TASR) - Polícia obvinila ôsmich členov medzinárodnej skupiny prevádzačov. Skupina zabezpečovala legalizáciu pobytu štátnym príslušníkom tretích krajín. Po dokázaní viny im hrozí trest odňatia slobody vo výške od piatich do ôsmich rokov. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) SR Denisa Bárdyová.

"Vyšetrovateľ Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii obvinil osem osôb za pokračovací zločin prevádzačstva v súbehu so zločinom legalizácie príjmu z trestnej činnosti, ktoré spáchali ako organizovaná skupina," priblížila hovorkyňa. Členmi skupiny boli dvaja občania Ruska, dvaja občania Ukrajiny a štyria Slováci.

Cudzinci pochádzali väčšinou z bývalých krajín Sovietskeho zväzu, prevažne z Ruskej federácie, Ukrajiny, Bieloruska, Arménska, Gruzínska, Kazachstanu, ale aj z Číny. "Na páchanie trestnej činnosti mali obvinení využívať inštitút udelenia prechodného pobytu na účel podnikania na území SR. Po získaní prechodného pobytu sa tak mohli osoby voľne pohybovať v rámci Európskej únie," uviedla.

Skupina vytvárala obchodné spoločnosti, prípadne kupovala nové, do ktorých boli občania tretích krajín umiestňovaní ako konatelia. "A to aj napriek tomu, že vedeli, že cudzí štátni príslušníci sa na našom území nebudú zdržiavať, ani tu nebudú vykonávať žiadne podnikateľské aktivity," vysvetlila polícia.

Skupina mala zabezpečiť prechodný pobyt pre minimálne 150 osôb. Osoby im platili od 1000 do 3000 eur, čo predstavuje spolu sumu približne od 100.000 do 450.000 eur.

Počas akcie slovenských a rakúskych policajtov boli vykonané tri domové prehliadky v Banskobystrickom kraji.