Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Polícia preveruje podozrenia z volebnej korupcie na východe Slovenska

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Líder "obyčajných ľudí" Igor Matovič tvrdí, že jeho kandidáti v rómskych osadách nekomunikovali tému odmeny 500 eur za účasť vo voľbách.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Národná kriminálna agentúra (NAKA) preveruje podozrenia z volebnej korupcie v Košickom a Prešovskom kraji, týkajú sa sobotných (30. 9.) volieb do Národnej rady (NR) SR. Pre TASR to uviedla Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru. Polícia sa zatiaľ bližšie nevyjadrila, aby sa neznemožnilo riadne objasnenie podozrení.

"Národnou kriminálnou agentúrou, odborom Východ sú v rámci Košického a Prešovského kraja preverované podozrenia z volebnej korupcie, ktoré sa týkajú volieb do NR SR 2023, pričom ide o jedno podanie fyzickej osoby, avšak zaoberáme sa aj podozreniami, ktoré boli vyhľadané v rámci činnosti príslušníkov NAKA," uviedla Hrabovská.

Vo všetkých obciach na východe Slovenska, kde sa podľa posledného sčítania obyvateľov hlási k rómskej národnosti viac ako 1000 ľudí, s výrazným náskokom vyhrala voľby koalícia OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí.

Líder "obyčajných ľudí" Igor Matovič tvrdí, že jeho kandidáti v rómskych osadách nekomunikovali tému odmeny 500 eur za účasť vo voľbách. Uviedol, že existuje množstvo videí z návštev kandidátov hnutia v osadách, a že sa ich na to aj pýtal. Za vysokou účasťou Rómov vo voľbách vidí snahu bojovať proti hnutiu Republika. Skonštatoval, že jeho kandidáti v týchto oblastiach urobili dobrú kampaň a oslovili voliča.

Úrad špeciálnej prokuratúry už potvrdil, že vykonáva dozor vo viacerých trestných veciach volebnej korupcie, vrátane podozrení z kupovania hlasov v rómskych osadách na východnom Slovensku.

Predčasné parlamentné voľby sa uskutočnili v sobotu 30. septembra. Volebná účasť dosiahla 68,51 percenta, hlasovalo 3.007.123 voličov. Víťazom volieb sa stala strana Smer-SD so ziskom 22,94 percenta hlasov, čo jej prinieslo 42 kresiel v parlamente.