Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Polícia pripomína držiteľom strelných zbraní ich povinnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Majitelia zbraní, ktoré nie sú doposiaľ políciou evidované a ich držba je od 1. februára 2022 podmienená vydaním zbrojného preukazu, licencie či zaevidovaním, musia o to do konca januára požiadať.

Bratislava 29. januára (TASR) - Polícia upozorňuje majiteľov strelných zbraní na povinnosti, ktoré treba vykonať do konca januára. Majitelia zbraní, ktoré nie sú doposiaľ políciou evidované a ich držba je od 1. februára 2022 podmienená vydaním zbrojného preukazu, licencie či zaevidovaním, musia o to do konca januára požiadať. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

"Majitelia strelných zbraní, ktorí vlastnia doposiaľ políciou neevidované strelné zbrane, držba ktorých je však od 1. februára 2022 podmienená vydaním zbrojného preukazu, zbrojnej licencie a zaevidovaním, majú už len dva dni na to, aby v lehote do 31. januára 2023 podali žiadosť o vydanie zbrojného preukazu, zbrojnej licencie alebo o zaevidovanie strelnej zbrane," pripomenuli policajti. Urobiť tak treba na príslušnom oddelení dokladov, úseku zbraní a streliva okresného riaditeľstva Policajného zboru v mieste trvalého alebo prechodného pobytu.

Do tohto termínu sa dá tiež získať "automatickú" výnimku na zbrane kategórie A, ktoré legálne držali pred 1. februárom 2022. Povinnosti súvisia s novelou zákona o strelných zbraniach a strelive s účinnosťou od 1. februára 2022.