Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Polícia pripomína vodičom,aby nezabúdali deti a domáce zvieratá v aute

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Policajti budú propagačný materiál rozdávať po celom Slovensku počas horúcich dní, a to najmä na parkoviskách nákupných centier, kúpalísk, nemocníc.

Bratislava 2. júna (TASR) - S pribúdajúcimi teplotami polícia opäť pripomína vodičom, aby nezabúdali deti v aute. Na nebezpečenstvo ponechania dieťaťa a domácich zvierat v rozhorúčenom vozidle upozorňujú policajti už piaty rok preventívnou kampaňou Nezabudni na mňa v aute. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Polícia v tejto súvislosti apeluje na všetkých rodičov, aby nikdy nenechávali svoje dieťa v aute. "Stonásobne to platí pre nadchádzajúce mesiace, keď aj tri minúty v zatvorenom aute môžu byť pre dieťa kritické a teplota sa môže vyšplhať aj nad 50 stupňov Celzia," upozornila.

Ponechanie dieťaťa v aute môže mať zároveň trestnoprávne následky. "V takýchto prípadoch môže ísť o trestný čin opustenie dieťaťa, ktoré si nevie pomôcť samo," upozornila hovorkyňa. Zodpovednej osobe za takéto konanie hrozí jeden až päť rokov väzenia a pri deťoch mladších ako šesť rokov hrozí až desaťročné väzenie. Osoba môže navyše čeliť aj obvineniu z ublíženia na zdraví či v krajnom prípade z usmrtenia.

V aute však podľa hovorkyne nezostávajú len deti. "Stretávame sa aj s prípadmi, že si tam majitelia nechajú domácich miláčikov. Stáva sa to často vtedy, ak si ich majitelia rozhodnú odbehnúť na nákup a zvieratko nechajú v aute, mysliac si, že za krátku chvíľu sa im nemôže nič stať," poukázala. Rovnako ako deťom, aj im hrozia zdravotné problémy z rýchlo stúpajúcich teplôt.

Od spustenia preventívnej kampane v roku 2018 rozdali policajti viac ako 100.000 letákov a osviežovačov vzduchu do auta, ktoré majú pripomínať, aby vodiči svoje ratolesti ani zvieratá nenechávali v aute. "Tento rok sme kolegom v jednotlivých krajoch distribuovali približne 10.000 propagačných materiálov," priblížila hovorkyňa.

Policajti budú propagačný materiál rozdávať po celom Slovensku počas horúcich dní, a to najmä na parkoviskách nákupných centier, kúpalísk, nemocníc. "Jednoducho všade tam, kde je možné stretnúť rodičov s deťmi. Ak rodičov zastihneme pri aute, spolu s letáčikom dostanú aj krátku prednášku o rizikách ponechania dieťaťa či psíka v rozpálenom aute," doplnila Bárdyová.