Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Polícia pripravuje viaceré dopravné a preventívne akcie

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Počas dopravno-bezpečnostných akcií sa zameria polícia predovšetkým na kontrolu dodržiavania tých pravidiel cestnej premávky, ktorých sa dopúšťajú účastníci cestnej premávky najčastejšie.



Bratislava 29. júna (TASR) - Pre zvýšenie bezpečnosti na cestách pripravuje polícia na najbližšie obdobie viaceré dopravné a preventívne akcie. Počas posledného školského roka dohliadnu policajti na bezpečnosť školákov, ale aj ďalších účastníkov cestnej premávky. Nasadenie vyššieho počtu policajtov je naplánované aj počas letnej turistickej sezóny. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PPZ) Denisa Bárdyová.

"V posledný školský deň polícia pripravila zvýšené bezpečnostné opatrenia. Na bezpečnosť detí v okolí školských zariadení bude dohliadať viac policajtov. Aj v tejto súvislosti apelujeme na vodičov, aby zvýšili pozornosť na miestach, kde je možné predpokladať pohyb detí a jazdili mimoriadne opatrne," konštatuje Bárdyová.

Počas letných mesiacov bude viac policajtov dohliadať najmä na miestach kultúrno-spoločenských podujatí (festivaly, koncerty), ale aj v okolí kúpalísk, priechodov pre chodcov, zastávok MHD i železničných staníc, detských ihrísk či parkov. Dohliadať budú tiež na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky na automobilových a motocyklových zrazoch. Pozornosť sústredia aj na motocyklistov, cyklistov, chodcov i kolobežkárov, zamerajú sa však aj na vodičov autobusov a vodičov nákladných vozidiel nad 3,5 tony.

Kontrolovať budú tiež stav dopravného značenia, najmä na križovatkách, železničných priecestiach či v úsekoch častých dopravných nehôd. Posvietia si aj na správnosť a úplnosť dočasných a prenosných značiek, prejazdnosť a plynulosť na diaľniciach či rýchlostných cestách v súvislosti s výstavbou, opravou a rekonštrukciou ciest. V rámci preventívno-výchovných aktivít navštívia policajti napríklad aj deti a mládež v detských táboroch či seniorov v kluboch.

Počas dopravno-bezpečnostných akcií sa zameria polícia predovšetkým na kontrolu dodržiavania tých pravidiel cestnej premávky, ktorých sa dopúšťajú účastníci cestnej premávky najčastejšie. Týka sa to najmä zákazu požívania alkoholu a iných návykových látok, dodržiavania rýchlosti, zákazu obsluhovať telefón počas jazdy. Dodržiavanie povinností vyplývajúcich zo zákona bude sledovať nielen u vodičov, ale aj chodcov, cyklistov, motocyklistov a kolobežkárov.