Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

SLEDUJEME: Takáto je situácia na slovenských cestách

Na snímke vodiči nasadzujú snežné reťaze pred horským priechodom Donovaly. Foto: TASR - Branislav Račko

Horské priechody Šturec a Donovaly uzavreli pre vozidlá nad 10 metrov.

Banská Bystrica 2. januára (TASR) - Husté sneženie komplikuje dopravu naďalej aj v stredu vo večerných hodinách. Horský priechod Donovaly na ceste I/59 je pre husté sneženie uzavretý pre vozidlá nad desať metrov dĺžky. Zo strany od Banskej Bystrice je od 19.10 h uzavretý horský prechod Šturec pre vozidlá nad desať metrov. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

V okresoch Kežmarok a Stará Ľubovňa, na ceste I/18 medzi Východnou a Važcom a na horskom priechode Besník sa na cestách z dôvodu silného sneženia a vetra vytvárajú snehové jazyky a záveje. Kvôli silnému sneženiu a vetru je uzavretá cesta č. III/3061 Štrba – Šuňava.

Pre silné sneženie je znížená dohľadnosť do 100 metrov v lokalitách Svrčinovec, Čierne-Polesie, Skalité, Čadca, Brodno, Horelica, Štrba, Pastierske, Dovalovo a do 200 metrov v lokalitách Pusté Pole, Liptovský Hrádok, Malý Lipník, Spišská Stará Ves, Stará Ľubovňa, Námestovo, Trstená a Haligovce. Cesta II/584 v úseku Srdiečko - Bystrá je prejazdná so snehovými reťazami.

Podľa SSC sú všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem úsekov D1 Ivachnová - Važec, D1 Dubná skala - Martin, na Orave R3 Sedliacka Dubová - Široká a R3 Trstená - Tvrdošín, kde je na vozovkách vrstva čerstvého až kašovitého snehu do dvoch centimetrov. Na úseku D3 Svrčinovec - Poľana - Skalité je miestami čerstvý sneh do piatich centimetrov.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek západného a západnej časti stredného Slovenska je prevažne vlhký až mokrý, na ostatnom území prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu do troch centimetrov. V okresoch Poprad, Prešov, Banská Bystrica, Svidník, Michalovce, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa a na Orave miestami do piatich centimetrov, na cestách III. tried v oblasti Haligoviec a Trstenej do desiatich centimetrov.

Všetky horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu do troch centimetrov, na horskom priechode Huty do piatich centimetrov. Horské priechody Branisko, Ďurďošík, Dargov, Kremnické Bane, Havran, Látky-Prašivá, Šútovce, Soroška, Biela Hora, Skýcov a Chorepa majú povrch vozoviek vlhký až mokrý.

Vozovky v okrese Žilina sú zľadovatené, posypové vozidlá nestíhajú


Dopravnú situáciu v okrese Žilina aktuálne komplikujú zľadovatené vozovky. Policajti preto vyzývajú vodičov na maximálnu opatrnosť.

„Posypové vozidlá nestíhajú tieto vozovky dostatočne posýpať. Vodiči preto musia zvýšiť opatrnosť,“ informovali TASR v stredu vo večerných hodinách z operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline.

Cesta počas výdatného sneženie na severe Slovenska 2. januára 2018.
Foto: TASR/KR PZ Žilina


Na Gemeri je po nočnom snežení na viacerých cestách čerstvý sneh


Po nočnom snežení na Gemeri zostal na niektorých úsekoch ciest v okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava čerstvý sneh. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) prostredníctvom svojej internetovej stránky zjazdnost.sk.

V Rimavskosobotskom okrese musia vodiči rátať s čerstvým snehom hrubým dva centimetre na horskom priechode Zbojská nad Tisovcom. Rovnaké snehové podmienky cestári hlásia aj na ceste II/531 od sedla Dielik nad Tisovcom po hranicu okresov Revúca/Brezno.

V Rožňavskom okrese je čerstvý sneh hrubý jeden centimeter miestami na väčšine sledovaných úsekoch ciest prvej a druhej triedy. Takáto snehová pokrývka je miestami aj na hlavnom južnom ťahu na cestách R2 a I/16 v úseku od Bátky v Rimavskosobotskom okrese až po Jablonov nad Turňou v Rožňavskom okrese.

Najviac snehu v hrúbke troch centimetrov je podľa cestárov na ceste II/549 v úseku Krásnohorské podhradie – Úhornianske sedlo. Ako však upozorňuje SSC, tento úsek je uzavretý pre všetku dopravu a v zime neudržiavaný.

Situáciu v Prešovskom kraji v súvislosti so snežením majú cestári pod kontrolou


Cestári v Prešovskom kraji za posledných 24 hodín posypali celkovo 9000 kilometrov ciest, prepluhovali 9800 kilometrov ciest a vo výkone bolo 102 vozidiel. Ako pre TASR uviedol analytik odboru prevádzky Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) Jaroslav Štofko, prvé výjazdy vozidiel evidovali v utorkovej (1. 1.) nočnej zmene po 20.00 h.

"Spotrebovali sme 925 ton kameniva a 660 ton soli. Kde sa sype soľou, sú cesty zjazdné a mokré, prípadne je tam kašovitá vrstva snehu. Kde sa sype kamenivom, tam je utlačená vrstva snehu do päť centimetrov," priblížil Štofko.

Všetky horské priechody v kraji sú podľa jeho slov zatiaľ zjazdné. Pre silný vietor a sneženie je však uzavretá cesta medzi Štrbou a Šuňavou.

"Vo výkone je momentálne 86 vozidiel, ktoré pluhujú a posypávajú, lebo na celom území kraja sneží. Máme dokonca hlásené, že na Spišskej Magure napadalo od včera približne 40 až 50 centimetrov snehu," dodal Štofko.

V okresoch Kežmarok a Stará Ľubovňa sa tvoria snehové jazyky


V okresoch Kežmarok a Stará Ľubovňa sa na cestách z dôvodu silného sneženia a vetra vytvárajú snehové jazyky a záveje. Na ceste I/18 medzi Východnou a Važcom sa tvoria snehové jazyky a z dôvodu silného sneženia a vetra je uzatvorená cesta III/3061 v úseku Štrba – Šuňava. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

Na horskom priechode Besník sa vytvárajú snehové jazyky. Horský priechod Donovaly je prejazdný iba so snehovými reťazami a nákladná doprava nad desať metrov celkovej dĺžky má prejazd zakázaný. V okolí Dovalova je pre silné sneženie obmedzená dohľadnosť na 100 metrov.

SSC informuje, že všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem úsekov D1 Ivachnová - Levoča, R3 Sedliacka Dubová - Široká a R4 obchvat Svidníka je na vozovkách vrstva čerstvého až kašovitého snehu do troch centimetrov.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek západného a západnej časti stredného Slovenska je prevažne vlhký až mokrý, na ostatnom území prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu hrúbky do troch centimetrov, v okresoch Poprad, Prešov, Banská Bystrica, Svidník, Michalovce, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa a na Orave miestami do piatich centimetrov, na ceste II/520 Stará Bystrica - hranica okresov Čadca - Námestovo a na cestách III. tried v oblasti Haligoviec, Spišskej Starej Vsi až do desiatich centimetrov.

Všetky horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu hrúbky do troch centimetrov, okrem horských priechodov Čertovica, Súľová, Grajnár, Besník a Herlianske Sedlo, kde je čerstvý alebo kašovitý sneh do piatich centimetrov. Horský priechod Ďurďošík, Dargov, Kremnické Bane, Pezinská Baba, Chorepa, Biela Hora, Havran, Vyšehrad a Skýcov majú povrch vozoviek vlhký až mokrý.