Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Sulík vypovedal na NAKA, poslanec ĽSNS ho obvinil z extrémizmu

Na snímke minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku Richard Sulík, archívne foto. Foto: TASR -Jaroslav Novák

Trestné oznámenie má súvisieť s názvom volebného programu liberálov 1144 riešení, v ktorom sa podľa Schlosára skrýva číslovka 14, považovaná za extrémistický symbol.

Bratislava/Banská Bystrica 9. júna (TASR) – Podpredseda vlády SR pre ekonomiku, minister hospodárstva SR a líder strany SaS Richard Sulík dnes podvečer vypovedal v Banskej Bystrici v sídle Národnej kriminálnej agentúry. "Výpoveď sa týkala trestného oznámenia poslanca ĽSNS Rastislava Schlosára," potvrdil hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Ako uviedol Sulík pred výpoveďou, ide o trestné oznámenie vo veci podozrenia zo spáchania trestných činov založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potláčaniu základných práv a slobôd, ďalej výroby a tiež rozširovania extrémistického materiálu.

Súvisieť má s názvom volebného programu liberálov 1144 riešení, v ktorom sa podľa Schlosára skrýva číslovka 14, považovaná za extrémistický symbol, a tiež so samotným názvom a logom strany, v ktorom Schlosár vidí v dvoch písmenách "s" označenie paramilitantnej nacistickej strany NSDAP.

"Spájanie strany SaS s akoukoľvek symbolikou považujeme za absurdnú a veľmi zúfalú snahu ĽSNS obhájiť svoje konanie," zdôraznil hovorca strany.

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v súčasnosti pokračuje konanie voči predsedovi ĽSNS Marianovi Kotlebovi, ktorý sa mal podľa prokurátora dopustiť trestného činu, keď odovzdal v roku 2017 trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur. Tie považujú obžaloba aj viacerí znalci, ktorí na súde vypovedali, za neonacistickú šifru.