Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Akcie Buď rozumný si posvieti na cyklistov, zameria sa na alkohol

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa hovorkyne Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisy Bárdyovej dosiahli minulé leto dvojkolesoví účastníci cestnej premávky sedemročné rekordy v štatistikách.

Liptovský Mikuláš 9. júna (TASR) - Dopravná polícia sa počas preventívnej akcie Buď rozumný zameria od 12. do 18. júna na kontrolu alkoholu u cyklistov po celom Slovensku. Informovala o tom v piatok na brífingu v Liptovskom Mikuláši.

Podľa hovorkyne Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisy Bárdyovej dosiahli minulé leto dvojkolesoví účastníci cestnej premávky sedemročné rekordy v štatistikách. "Júl 2022 priniesol 890 záznamov o alkohole u cyklistov, pričom viac ako polovici z nich namerali jedno promile a viac. Trasa cyklistu je často zložená z viacerých typov ciest. Okrem úsekov, kde je malé množstvo alkoholu dovolené, sa nevyhnú komunikáciám s nulovou toleranciou. Mnohí pritom nevedia, aké pravidlá pre nich platia," podotkla.

Riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia PZ Tomáš Vrábel upozornil na to, že napriek vybraným úsekom s povoleným malým množstvom alkoholu pre cyklistov sa ich nulová tolerancia alkoholu týka na väčšej časti ciest. "Pri požití alkoholických nápojov klesá pozornosť a možnosť predvídať na cestách situácie, ktoré môžu byť fatálne. Keďže cyklisti patria k najzraniteľnejším účastníkom cestnej premávky, k ich bezpečnému pohybu patrí nielen ohľaduplnosť motoristov, ale aj ich zodpovedný prístup a opatrnosť," zdôraznil.

Výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Vladimír Machalík pripomenul, že množstvo alkoholu v organizme cyklistov, ktorí jazdia v zastavanom území obce alebo po vyhradenej cyklotrase, nesmie prekročiť hodnotu 0,50 promile vydýchnutého vzduchu. "Ak si chce byť cyklista úplne istý počas celej jazdy, je lepšie siahnuť po čapovanom nealko pive alebo nealko radleroch. Obsahujú množstvo minerálov i antioxidantov, sú vyrábané prírodnými procesmi a sú vhodné po fyzickej aktivite," dodal.

Celoslovenská akcia Buď rozumný je zameraná na prevenciu proti alkoholu za volantom či riadidlom. Organizujú ju PZ so Slovenským združením výrobcov piva a sladu a odborom bezpečnosti cestnej premávky Ministerstva dopravy SR (BECEP). Do októbra budú policajné hliadky kontrolovať vodičov, motorkárov či cyklistov na alkohol v dychu.