Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Polícia sa v roku 2020 venovala aj vyvracaniu hoaxov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Okrem témy nového koronavírusu sa hoaxy podľa polície týkali aj škodlivých účinkov novej 5G siete či presunu armád cudzích vojsk ako dôkaz obsadenia krajiny.

Bratislava 4. januára (TASR) – Hlavnou témou dezinformácií a hoaxov, ktoré polícia riešila a vyvracala v roku 2020, bola pandémia nového koronavírusu. Z hľadiska počtu a masovosti šírenia hoaxov o ochorení COVID-19 išlo o jednu z najintenzívnejších dezinformačných kampaní za posledné roky. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová.   

"Dezinformácie sú od svojej podstaty nebezpečným nástrojom, ktorý dokáže ovplyvniť správanie a životy ľudí. O to viac sú nebezpečnejšie, keď sa týkajú zdravia a svojim nepravdivým charakterom môžu mať naň fatálne následky. Policajný zbor preto vzniknutú situáciu nepodcenil a na základe vlastnej činnosti a spolupráce s autoritami sa celý rok 2020 kontinuálne venoval dezinformáciám o novom koronavíruse," uviedol dočasný prezident PZ Peter Kovařík.

Polícia vysvetľovala dezinformácie na sociálnej sieti na stránke s názvom "Hoaxy a podvody – Polícia SR". Statusy upozorňovali na masovo zdieľané dezinformácie, obsahovali tiež analýzu vysvetľujúcu, prečo sa dezinformácia nezakladá na pravde. Ak to bolo nevyhnutné, v statuse sa vyjadrili aj autority, napríklad z ministerstva zdravotníctva. Stránku sleduje viac ako 98.000 užívateľov. Policajný zbor zverejnil a vysvetlil od vypuknutia pandémie doposiaľ viac ako 110 dezinformácií.  

Hovorkyňa PZ priblížila, že medzi základné motívy tvorby a šírenia dezinformácií patria hybridné útoky, čiže operácie zahraničných tajných služieb alebo súkromných organizácií, tiež ekonomické dôvody, keď mu tvorca hoaxu nemusí veriť, ale vie, že osloví časť publika a vie na ňom zarobiť. Ďalším motívom je uspokojenie vlastného ega.

Základným naratívom prvej vlny sa podľa polície stalo spochybňovanie ochorenia a vyvolávanie paniky o mimoriadnych opatreniach, ktoré mali napríklad hermeticky uzavrieť Bratislavu. Šlo tiež napríklad o tvrdenia ponúkajúce alternatívnu formu liečby či prevencie, ako aj dezinformácie o rúškach. Koncu roka 2020 dominovali hoaxy týkajúce sa očkovania.

Okrem témy nového koronavírusu sa hoaxy podľa polície týkali aj škodlivých účinkov novej 5G siete, presunu armád cudzích vojsk ako dôkaz obsadenia krajiny, výšky sociálnych dávok, nečinnosti polície pri riešení dopravného priestupku, pokusov o detské únosy či tajných symbolov zlodejov značkujúcich si miesta pred vlámaním. Polícia na stránke varovala aj pred klamstvami, ktorých účelom bolo získanie finančných prostriedkov od užívateľov sociálnych sietí.