Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Polícia spustila kampaň proti online podvodom, zapojila sa aj Čaputová

Ilustračná snímka. Foto: TASR Lukáš Grinaj

V prvom týždni polícia s prezidentkou SR priblíži typ podvodu, ktorý zneužíva mená známych osobností na podvodné súťaže.

Bratislava 17. mája (TASR) – Polícia spustila kampaň proti online podvodom. Zapojí sa do nej viacero známych slovenských osobností, prvou je prezidentka SR Zuzana Čaputová. Trvať bude osem týždňov a polícia bude počas nich na sociálnych sieťach zverejňovať odporúčania i príklady podvodných konaní. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

V prvom týždni polícia s prezidentkou SR priblíži typ podvodu, ktorý zneužíva mená známych osobností na podvodné súťaže. V minulosti totiž polícia zachytila prípady, keď v mene Čaputovej boli založené falošné stránky, prostredníctvom ktorých boli organizované vymyslené súťaže.

Online podvody sú podľa polície fenoménom 21. storočia. Patria medzi ne fiktívne súťaže, falošné internetové odkazy vyzývajúce na kliknutie, pýtanie si čísiel kreditných kariet či príbehy vymyslených amerických vojakov. "Podvodníci, ktorí často pochádzajú zo zahraničia, sú schopní svojim konaním spôsobiť škodu u jednej obete aj vo výške státisícov eur," varuje polície.

Prezident Policajného zboru Peter Kovařík považuje za dôležité, aby obete takýchto podvodov išli na najbližší policajný útvar celú vec nahlásiť. "Áno, niekedy je takmer nemožné postihnúť páchateľa, ktorý sa nachádza tisícky kilometrov od nášho územia. Aj z toho dôvodu je prevencia kľúčová," uviedol policajný šéf. Verí preto, že kampaň osloví čo najviac občanov a minimalizuje sa tak úspešnosť online podvodníkov.

Kampaň sa v budúcnosti stane súčasťou odborných prednášok policajných preventistov pre žiakov základných škôl, stredoškolákov, seniorov používajúcich moderné technológie a ďalšie ohrozené skupiny.