Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Polícia upozorňuje na hoax, na Slovensku sa nepripravuje mobilizácia

Foto: Teraz.sk

Šíriteľ hoaxu zverejnil materiál z Okresného úradu v Banskej Bystrici pod názvom Hlavné úlohy na úseku obrany štátu pre rok 2023 publikovaný na webe Ministerstva vnútra SR.

Bratislava 9. januára (TASR) - V Slovenskej republike sa nepripravuje žiadna mobilizácia. Polícia na to upozornila v súvislosti so šíriacim sa hoaxom, ktorý zneužíva dlhoročné mobilizačné cvičenia na strašenie verejnosti mobilizáciou. Ako vysvetľuje, mobilizačné cvičenia sa organizujú dvakrát do roka a nemajú žiadny súvis s vojnou na Ukrajine. Zameriavajú sa na preverovanie obranných schopností Slovenskej republiky.

"Celé cvičenie sa vo vzťahu k civilistom týka len administratívnej činnosti. Do praktickej časti sa zapájajú len profesionálni vojaci. Cvičenie sa vždy týka len niektorých okresných úradov a nie všetkých," priblížila polícia. Poukázala aj na zverejnené tlačové správy o cvičeniach z minulých rokov. Tohtoročné v rámci Okresného úradu v Banskej Bystrici sa plánuje na jeseň.

Informáciu na svojich sociálnych sieťach už dementovali aj Úrad vlády SR a Ministerstvo obrany (MO) SR. "Mobilizačné cvičenia nie sú žiadna novinka, sú pre bezpečnosť nás všetkých. Neverte hoaxom," napísal rezort obrany.

Šíriteľ hoaxu zverejnil materiál z Okresného úradu v Banskej Bystrici pod názvom Hlavné úlohy na úseku obrany štátu pre rok 2023 publikovaný na webe Ministerstva vnútra SR. V dokumente sa nachádza informácia o plánovanom komplexom cvičení k plneniu úloh po vyhlásení vojnového stavu a nariadení mobilizácie ozbrojených síl SR v súčinnosti rezortu vnútra a Ministerstva obrany SR.