Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Rodičia, buďte obozretní: Internetová výzva nabáda deti k otráveniu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa psychológov výzva deti neláka preto, že si chcú ublížiť, len si neuvedomujú následky, ktoré si môžu spôsobiť.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Polícia upozorňuje na internetovú výzvu, ktorá nabáda mladých k otráveniu sa voľne predajnými liekmi. Apeluje preto na rodičov, aby zvýšili obozretnosť a s deťmi o rizikách výzvy hovorili. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

"Za uplynulý mesiac iba v Bratislave došlo k 12 otravám mladistvých a detí, ktoré pravdepodobne súvisia s výzvou," informoval hovorca. Priblížil, že úlohou zúčastneného na výzve je celý priebeh intoxikácie zaznamenať a skúsenosti zdieľať na sociálnych sieťach.

"Táto výzva sa prvýkrát objavila v roku 2015 vo Veľkej Británii. Používatelia sociálnych sietí nabádali deti k tomu, aby úmyselne užili väčšie množstvo dostupných liekov. To viedlo neraz k vážnym zdravotným problémom," priblížila polícia.



Upozornila, že účinok voľne predajných liekov prichádza neskôr, čo vedie k nezvratnému poškodeniu zdravia, ako je napríklad trvalé poškodenie pečene. Podľa psychológov výzva deti neláka preto, že si chcú ublížiť, len si neuvedomujú následky, ktoré si môžu spôsobiť.

Polícia v tejto súvislosti v najbližších dňoch plánuje osloviť školy a na problém upozorniť. "Problematiku výzvy a rizík s ňou spojených určite zaradíme aj do našich preventívnych aktivít s mládežou. Našim cieľom bude zvyšovať povedomie detí o nežiadúcich účinkoch voľne dostupných liekov a látok určených na liečebné účely," ozrejmil Slivka.