Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V prípade Dobroslava T. podal vyšetrovateľ návrh na podanie obžaloby

Na archívnej snímke Dobroslav T. Foto: TASR Jakub Kotian

Údajne si nesplnil povinnosť vyplývajúcu z Trestného poriadku po prevzatí zvukovej nahrávky zo spravodajskej operácie Slovenskej informačnej služby pod krycím názvom Gorila.

Bratislava 2. marca (TASR) – Vyšetrovateľ podal návrh na podanie obžaloby na obvineného bývalého generálneho prokurátora Dobroslava T. na Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). V utorok o tom informoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka s tým, že vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) skončil vyšetrovanie. Podľa záverov vyšetrovateľa si bývalý šéf Generálnej prokuratúry SR nemal splniť povinnosť vyplývajúcu mu zo zákona, teda stíhať všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedel. Dobroslav T. je obvinený zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Obvinený mal podľa slov polície zločin spáchať ako verejný činiteľ zneužitím svojej právomoci, a to závažnejším spôsobom konania a po dlhšiu dobu. "Od osoby M. K. mal prevziať zvukovú nahrávku obsahujúcu rozhovory osôb z podnikateľského prostredia, politikov a predstaviteľov štátnych orgánov. Z rozhovorov na nahrávke mali pritom vyplývať podozrenia zo spáchania viacerých trestných činov, najmä korupčného charakteru," ozrejmila polícia.

Vyšetrovateľ NAKA obvinil Dobroslava T. v decembri 2019 zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Skutku sa mal dopustiť v rokoch 2007 až 2014. Podľa polície si nesplnil povinnosť vyplývajúcu mu z Trestného poriadku po prevzatí zvukovej nahrávky zo spravodajskej operácie Slovenskej informačnej služby (SIS) pod krycím názvom Gorila. Nahrávku ukrýval a neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní. Konať tak mal s úmyslom zadovážiť majetkový prospech sebe a podnikateľovi Marianovi Kočnerovi.