Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V rámci súbežných akcií Terra a Zemepán obvinili tri osoby

Zásah NAKA. Foto: FB Polícia Slovenskej republiky

NAKA zasahovala v utorok (20. 10.) súbežne pri dvoch akciách s krycím názvom Terra v Bratislave a Zemepán v Poprade a ich okolí.

Bratislava 21. októbra (TASR) – Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil v rámci súbežných akcií Terra a Zemepán tri osoby. Akcie sa týkajú korupcie pri reštitúciách na Slovenskom pozemkovom fonde (SPF). Pre TASR to potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru (PPZ) Michal Slivka. Upozornil na to Denník N.

"Vyšetrovateľ obvinil J. G., I. T. a G. P. Aktuálne s obvinenými prebiehajú ešte procesné úkony. Či bude spracovaný aj podnet na väzbu na niektorého z obvinených, bude vyšetrovateľ rozhodovať až po vykonaní týchto úkonov," priblížil Slivka.

NAKA zasahovala v utorok (20. 10.) súbežne pri dvoch akciách s krycím názvom Terra v Bratislave a Zemepán v Poprade a ich okolí. Zadržala pri nich štyri osoby podozrivé z korupcie a legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Vyšetrovanie sa týka reštitučných konaní na SPF. Ide o reštituované pozemky v katastri obcí Vrbov, Veľká Lomnica, Nová Lesná, Žakovce a mesta Svit. Ich výmera je najmenej 684.500 štvorcových metrov.

Podozriví sú spájaní s kladným vybavením navrátenia pozemkov. Za zabezpečenie kladného vybavenia reštitučnej náhrady mali požadovať úplatok 40 percent z výmery," povedal Slivka. Ako dodal, pozemky mali následne previesť na blízke osoby a majetkovo alebo personálne prepojené spoločnosti.