Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

SLEDUJEME: Silný vietor komplikuje premávku, padnutých stromov pribúda

Padnutý strom na D2. Foto: FB: Polícia SR - Bratislavský kraj

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal až do pondelkového večera v súvislosti so silným nárazovým vetrom výstrahu pre celé Slovensko.

Bratislava 17. januára (TASR) - Sneženie a šmykľavé cesty komplikujú situáciu na severnom Slovensku, nárazový vietor robí problémy i na strednom a západnom Slovensku a horských priechodoch. Pribúdajú neprejazdné úseku z dôvodu spadnutých stromov. Informujú o tom zdroje dopravných informácií.

Zelená vlna RTVS oznamuje, že ťažko prejazdný z dôvodu zasnežených ciest a šmýkajúcich sa kamiónov je napríklad úsek medzi Spišskou Novou Vsou a Levočou či za obcou Hybe smerom na Poprad. "Severná D1 v úseku Poprad - Štrba - Važec - Liptovský Hrádok je zasnežená a šmykľavá," dopĺňa Zelená vlna RTVS.

Upozorňuje tiež, že z dôvodu hustého sneženia uzavrela polícia cestu medzi Muráňom a Červenou Skalou. Na horskom sedle Besník fúka silný nárazový vietor a na vozovke je súvislá vrstva kašovitého snehu.

Horský priechod Fačkov je po nehode kamióna obojsmerne uzavretý. "Neprejazdný je aj úsek z horského priechodu Šturec za Dolným Harmancom v smere do Banskej Bystrice, spadol tam na cestu strom. Spadnutý strom znemožňuje prejazd aj na hlavnom ťahu pri Starých Horách,“ približuje Zelená vlna RTVS.

Spadnutý strom je podľa jej informácií i na trase Trnava - Červeník, pri odbočke na Žlkovce, v úseku možno prejsť striedavo. Silný nárazový vietor cítiť aj v hlavnom meste, šoféri naň upozorňujú najmä na mostoch a nadjazdoch.

Stellacentrum hlási sneženie tiež v okolí Michaloviec, hmlu zasa v okolí Kráľovského Chlmca.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal do pondelkového včera výstrahu pred silným vetrom pre celé územie SR. Na severnom Slovensku platí do podvečera výstraha pres snežením. Na severnom, severovýchodnom a strednom Slovensku sa môžu tvoriť snehové jazyk a záveje.

Vetru v Nitre chýbalo len málo k víchrici


Najsilnejší vietor v nižších polohách počas trvania pondelkových výstrah zaznamenali v Nitre. "Len málo chýbalo, aby jeho sila dosiahla stupeň víchrice," upozornil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti, komentujúc vietor s rýchlosťou 20,8 m/s, respektíve 75 km/h.

"Nárazy boli najsilnejšie v Poprade a Nitre, až okolo 100 km/h,"
dodali meteorológovia. Skonštatovali, že vietor ešte môže narobiť škody, na väčšine územia však už slabne.
Ilustračná snímka
Foto: TASR/AP

Počas dňa trvala výstraha pred silným nárazovým vetrom pre celé územie SR, v okrese Nitra platilo podvečer varovanie najvyššieho 3. stupňa.

V nitrianskom okrese platí najvyššia výstraha pred silným vetrom


V okrese Nitra hrozí do 18.00 h výstraha pred silným vetrom najvyššieho, tretieho stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na webe informuje, že v nárazoch môže vietor dosiahnuť rýchlosť až 100 kilometrov za hodinu.

"Táto rýchlosť predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," varujú meteorológovia.

Výstrahu pred vetrom vydal SHMÚ na pondelok pre celé územie SR. Zvýšená výstraha druhého stupňa platí do 21. hodiny pre oblasť juhozápadného Slovenska, do polnoci aj pre okresy Poprad a Brezno.

Silný vietor, ktorý láme stromy, spôsobuje momentálne veľké problémy v doprave.


Situáciu na cestách v okolí Tatier komplikuje silný vietor aj sneženie


Situáciu na cestách v tatranskom a podtatranskom regióne komplikuje vietor a silné sneženie. Riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marcel Polomský pre TASR uviedol, že zatiaľ sú všetky cesty v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča prejazdné, vodičom však odporúča zvážiť jazdu autom.

"Sneženie je čoraz hustejšie, fúka veľmi silný vietor, takže cesty, v okolí ktorých nie sú stromy, nám zafúkava. Cesta tretej triedy medzi Štrbou a Šuňavou v okrese Poprad zrejme čoskoro nebude prejazdná, pretože to tam silno zafúkava a nebude v našich silách to udržať," priblížil situáciu Polomský. Dodal, že situácia je naozaj veľmi komplikovaná a vodiči by podľa neho mali radšej ostať doma. "Fúkať by malo až do 18. hodiny, verím, že potom sa to upokojí," dodal.

Vodiči okrem toho hlásili problémy na Spišskej Magure, na Plavnickom kopci či vo Vysokých Tatrách. Na cestách je veľmi zlá viditeľnosť, šmýka sa a cesty zafúkava. Pribúdajú aj dopravné nehody. Dispečerka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove pre TASR potvrdila, že aktuálne hasiči zasahujú pri nehode dvoch kamiónov pri Nižnom Komárniku, medzi Bušovcami a Jurským v okrese Kežmarok, v okrese Bardejov je nehoda pri Gerlachove smerom na Tarnov.

Polícia v Žilinskom kraji zatiaľ neeviduje zvýšenú nehodovosť pre zlé počasie


Polícia v Žilinskom kraji zatiaľ nezaznamenala zvýšený počet dopravných nehôd, ktorý by súvisel s aktuálnymi nepriaznivými poveternostnými podmienkami. Pre TASR to v pondelok uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Radko Moravčík.

"Horský priechod Donovaly je uzatvorený pre nákladnú dopravu nad desať metrov. Iné obmedzenia na území Žilinského kraja v súčasnej dobe neevidujeme," priblížil Moravčík.

Ako doplnil, polícia v Žilinskom kraji neustále dohliada na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. V prípade potreby cestnú premávku riadi a usmerňuje. Spolupracuje aj so správcami komunikácií.

Cesta pri Kľačne zostala pre skrížený kamión neprejazdná


Cesta I/64 pri Kľačne (okres Prievidza) smerom na Fačkovské sedlo zostala v pondelok pred 16.00 h neprejazdná pre skrížený kamión z dôvodu hustého sneženia. Informuje o tom trenčianska krajská polícia na sociálnej sieti.

Ako priblížila Slovenská správa ciest, na horskom priechode Homôlka smerom na Ilavu sa nachádza dvojcentimetrová vrstva čerstvého snehu. Vozovka na horskom priechode Šútovce (okres Prievidza) je mokrá.



Horský priechod Fačkovské sedlo je počas celej zimnej sezóny uzatvorený pre vozidlá s dĺžkou nad 12 metrov. Horský priechod Šútovce je uzatvorený pre vozidlá s dĺžkou nad desať metrov.

Polícia varuje pred pádom stromov, informuje o takomto prípade z diaľnice D2


Policajti vyzývajú v súvislosti so silným nárazovým vetrom a možným pádom stromov na vozovku k zvýšenej obozretnosti na cestách. Nevyhnutnú opatrnosť dokumentujú aktuálnym prípadom z diaľnice D2.

"Krátko po 14.00 h prišlo na 31 km v smere do Bratislavy z dôvodu silného vetra k pádu stromu na osobné vozidlo, ktoré týmto úsekom prechádzalo. K zraneniu osôb nedošlo," uviedla polícia na sociálnej sieti.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal až do pondelkového večera v súvislosti so silným nárazovým vetrom výstrahu pre celé Slovensko, zvýšená platí pre oblasť západného a severného Slovenska. Meteorológovia na sociálnej sieti informujú, že búrlivý vietor už zaznamenali v Nitre a Bratislave.