Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

K videám Andreja Kisku sú dve samostatné konania

Na snímke predseda strany Za ľudí Andrej Kiska, archívne foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Vo veci podozrenia z prečinu ohovárania začala NAKA trestné stíhanie 5. júna. Vo veci prečinu porušenia dôvernosti ústneho prejavu a iného prejavu osobnej povahy začalo trestné stíhanie 26. februára.

Bratislava 23. júna (TASR) – Polícia vedie v súvislosti s videami, ktoré mali kompromitovať bývalého prezidenta a predsedu strany Za ľudí Andreja Kisku, dve samostatné konania. Ani v jednom prípade nebol dosiaľ nikto obvinený. Pre TASR to uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Vo veci podozrenia z prečinu ohovárania začal vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry trestné stíhanie 5. júna. Vo veci prečinu porušenia dôvernosti ústneho prejavu a iného prejavu osobnej povahy sa začalo trestné stíhanie 26. februára.

„V oboch veciach sú priebežne vykonávané procesné úkony podľa Trestného poriadku, presný termín ukončenia vecí však momentálne nie je možné určiť," skonštatoval Slivka.

V súvislosti s kauzou pozemkov vo Veľkom Slavkove anonym zverejnil na internete tri videá. Na posledných dvoch vystupuje Kiska a svedok zo súdneho procesu v kauze Michal Šuliga. Vyplýva z nich, že Kiska mal vedieť o podvodoch s pozemkami.

Kiska sa ešte ako prezident o pozemky súdil so zubárom Jánom Francom, spor prehral v roku 2018. V zdôvodnení rozsudku sudca Miroslav Radačovský uviedol, že Kiska nadobúdal pozemok v dobrej viere a nemohol vedieť, že bol získaný nezákonne.

Kiska po zverejnení prvého videa podal trestné oznámenie za krivé obvinenie a ohováranie na prokuratúre v Poprade. Označil ho za zinscenované. Obe videá považoval za antikampaň strany Smer-SD. Jej predseda Robert Fico obvinenia odmietol.