Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Polícia vlani zaznamenala 122 prípadov týrania zvierat

Ilustračné foto Foto: EASYFOTO TASR - Lukáš Mužla

V prípade zistenia trestného činu týrania zvierat sa môže verejnosť obrátiť na regionálnu veterinárnu a potravinovú správu alebo na políciu.

Bratislava 28. januára (TASR) - Polícia vlani zaznamenala 122 prípadov týrania zvierat, čo je o 16 viac ako v predchádzajúcom roku. V roku 2020 evidovali policajti 94 prípadov. Vo veci trestného činu organizovania zvieracích zápasov doposiaľ nezaznamenala žiadne porušenie. Vyplýva to zo štatistík kriminality v SR.

"Za týranie zvierat a za organizovanie zápasov zvierat je možné uložiť trest až do výšky piatich rokov," ozrejmila pre TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Trestné činy môžu podľa nej zahŕňať napríklad otravy, ubitie, neposkytovanie potravy či veterinárnej starostlivosti alebo zranenie s následkom smrti. "Akékoľvek konanie alebo nekonanie páchateľa, ktoré naplní znaky skutkovej podstaty trestného činu," vysvetlila hovorkyňa.

V prípade zistenia trestného činu týrania zvierat, respektíve získania informácie o organizovaní zvieracích zápasov, sa môže verejnosť obrátiť na regionálnu veterinárnu a potravinovú správu alebo na políciu. Tá vykonáva prevenciu najmä tým, že odhalí a usvedčí páchateľov zistených trestných činov. "Sme otvorení aj iným formám prevencie a z tohto dôvodu sa zúčastňujeme na konferenciách a vzdelávacích akciách v tejto oblasti," doplnila Bárdyová.