Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Polícia: Vyobrazenie Morawieckého pri pamätníku Banderu je fotomontáž

Na archívnej snímke poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR - Jakub Kotian

Medzi hlavného importéra hoaxu patrí stránka blízka Veľvyslanectvu Ruskej federácie na Slovensku, podotkla policajná hovorkyňa.

Bratislava 30. novembra (TASR) – Vyobrazenie poľského premiéra Mateusza Morawieckého pri údajnom pamätníku Stepana Banderu v Kyjeve je fotomontáž. Postava premiéra bola vyrezaná z inej fotografie. Upozornila na to hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová s tým, že medzi hlavného importéra hoaxu patrí stránka blízka Veľvyslanectvu Ruskej federácie na Slovensku.

"Policajný zbor a ďalšie bezpečnostné zložky zachytili informačnú operáciu, ktorá sa v týchto chvíľach snaží ukotviť v prostredí slovenského internetu. Medzi hlavného importéra hoaxu patrí stránka blízka Veľvyslanectvu Ruskej federácie na Slovensku," podotkla hovorkyňa. Upozornila, že Ruská federácia označila Slovenskú republiku za nepriateľský štát a podľa toho k nemu aj pristupuje.

"Dezinformácie či informačné manipulácie sú produkované ruskými štátnymi aj neštátnymi aktérmi, po krátkom čase sa dostávajú preložené k slovenskému publiku a verejnosť sa snažia zmanipulovať," dodala s tým, že kľúčovú úlohu v tom zohrávajú slovenskí aktéri, ktorí sa stávajú dovozcami, teda importérmi podobných naratívov. "Jedným z nich je aj stránka Brat za brata," priblížila Bárdyová.