Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Polícia vyvrátila dve dezinformácie o koronavíruse

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V jednom z prípadov išlo o ženu, ktorá mala dostať pozitívny výsledok testu na COVID-19 bez toho, aby bola otestovaná.

Bratislava 29. septembra (TASR) – Polícia sa postarala o vyvrátenie a zmazanie dvoch dezinformácií na sociálnej sieti. Ako o tom TASR informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová, na svojej špecializovanej facebookovej stránke s názvom Hoaxy a podvody – polícia SR sa kontinuálne venujú dezinformáciám o novom koronavíruse.

Naposledy sa polícia pozrela na dva hoaxy, ktoré sa zdieľali dohromady takmer 20 000-krát, čo znamená, že ich obsah sa dostal k niekoľkým stovkám tisíc užívateľov Facebooku.

Prvý hoax hovoril o kamarátkinej kolegyni, ktorá sa napokon nedostavila na COVID test, no aj tak jej prišiel pozitívny výsledok.

„Autorka hoaxu svoj status síce stiahla, no ako screenshot sa šíril v iných skupinách. Proaktívne kontaktovala policajnú stránku, ktorej vyjadrila ospravedlnenie za svoje konanie. Druhý hoax predstavoval konkrétnu osobu, ktorá zľahčovala priebeh ochorenia a nabádala na nenosenie rúšok tam, kde sú povinné. Jej tvrdenia boli vyvrátené už predtým medializovaným vyjadrením infektológa Pavla Jarčušku,“ uviedla Bárdyová.

Polícia považuje dezinformácie šírené v súvislosti s novým koronavírusom naďalej za nebezpečný nástroj, ktorý má potenciál negatívne až fatálne ovplyvniť životy obyvateľov. „V prípade naplnenia skutkovej podstaty trestného činu sa ich šíriteľmi bude zaoberať kriminálna polícia. Najúčinnejšou radou, ako rozlíšiť skutočnú informáciu od dezinformácie, je počúvať rady odborníkov – lekárov,“ dodala Bárdyová.

Polícia na vyvracaní zdravotníckych hoaxov spolupracuje aj s Ministerstvom zdravotníctva SR.