Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Slovensko

Polícia vyzvala k obozretnosti s online podvodmi a vreckovými zlodejmi

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Za prvých desať mesiacov tohto roka polícia eviduje 465 prípadov s online podvodmi.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Polícia vyzvala verejnosť, aby si dávala pozor na online podvody v súvislosti s Black Friday. Spozornieť by mala pri podozrivo nízkych cenách, vysokých zľavách a obmedzených možnostiach platby. Rovnako ak e-shop pôsobí neprofesionálne a nedôveryhodne. Upozornila tiež na vreckových zlodejov. TASR o tom informovala Zuzana Hrabovská z Prezídia Policajného zboru (PZ).

Hrabovská priblížila, že oficiálni predajcovia dodržiavajú podobnú cenovú politiku. Na falošnú stránku záujemcu vo viacerých prípadoch nasmerujú reklamy na sociálnych sieťach. Adresa sa pritom môže líšiť od pravého obchodu jedným či dvoma písmenkami.

Občania by mali spozornieť aj pri nákupoch, ktoré ponúkajú len platbu prevodom vopred. "V žiadnom prípade neposielajte platbu cez odkaz zaslaný do sms alebo v phishing podobe emailovej prílohy, ktorá sa zobrazí ako kód alebo webstránka v prehliadači," pripomenula. Za prvých desať mesiacov tohto roka polícia eviduje 465 prípadov s online podvodmi.

Ako uviedla Hrabovská, počas výpredajov je na jednom mieste zvýšený počet osôb, čo môže byť vhodnou príležitosťou pre vreckových zlodejov. "Len za posledných desať mesiacov roku 2023 eviduje polícia 428 prípadov vreckových krádeží a 442 krádeží na osobe," priblížila.

V súvislosti s vreckovými zlodejmi policajti vyzývajú občanov, aby si strážili kabelku blízko pri tele a nedávali ju do nákupného vozíka. Peňaženku alebo doklady by si nemali nechávať na ľahko dostupných miestach pre zlodejov a nosiť ich oddelene. Vyhnúť by sa mali noseniu veľkej finančnej hotovosti. Polícia odporúča nosiť platobnú kartu oddelene od dokladov a peňazí a v žiadnom prípade si nezapisovať PIN v blízkosti karty.