Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Polícia začala v apríli so školením a výcvikom enviropolicajtov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Roman Hanc

Záujem o túto pozíciu v Policajnom zbore je dostatočný a ak by to bolo potrebné, sú vytvorené podmienky aj na prijatie osôb z civilu, informuje policajné prezídium.

Bratislava 5. mája (TASR) - Polícia v apríli začala so školením a výcvikom enviropolicajtov. Do konca roka vykonajú desiatky školení pre skupiny 15 až 20 policajtov. Pre TASR to uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Preškolenie 200 policajtov v oblasti envirokriminality vyplýva z vládou schváleného Národného programu reforiem SR 2022.

Obsadenosť nového odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality je podľa Slivku na 95 percent splnená. "Záujem o túto pozíciu v Policajnom zbore je dostatočný a ak by to bolo potrebné, sú vytvorené podmienky aj na prijatie osôb z civilu," povedal.

Školenia a výcvik enviropolicajtov sú podľa Slivku nastavené tak, aby neohrozili výkonné činnosti pracoviska. "Tieto školenia budú sčasti vykonávané e-learningovou formou a sčasti formou priamej účasti policajtov, a to najmä v oblastiach, kde je potrebný aj výcvik rôznych zručností," poznamenal.

Zároveň sa v rámci Koncepcie boja proti environmentálnej protiprávnej činnosti počíta s presunutím policajtov a okresných úradov do Slovenskej inšpekcie životného prostredia. Slivka v tejto súvislosti tvrdí, že o presune personálu sa s nimi nerokovalo. Policajný zbor zároveň podľa neho nedisponuje personálnymi kapacitami, ktoré by mohol presunúť do inšpekcie.