Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

PROTESTY V BRATISLAVE: Polícia obmedzila na osobnej slobode deväť osôb

Snímka z protestného zhromaždenia na Šafárikovom námestí v Bratislave 17. novembra 2021. Foto: TASR - Dano Veselský

Matúš Vallo avizoval, že v Bratislave je v stredu ohlásených desať protestov a zhromaždení.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Polícia počas stredajších protestov v Bratislave obmedzila na osobnej slobode z viacerých dôvodov celkovo deväť osôb. Situáciu v hlavnom meste naďalej monitoruje. TASR o tom informoval bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

"Na osobnej slobode bolo v priebehu dnešného dňa obmedzených celkovo deväť osôb, a to z dôvodu neuposlúchnutia výzvy verejného činiteľa a verbálneho urážania policajtov, z dôvodu napadnutia iného účastníka zhromaždenia pred budovou Národnej rady (NR) SR, z dôvodu dvoch útokov na verejného činiteľa v súvislosti s použitím pyrotechnického predmetu, ako aj poškodenia služobného motorového vozidla," uviedol Szeiff.

Ďalej konštatoval, že krajská polícia pripravila v súvislosti s protestami v Bratislave bezpečnostné opatrenia a situáciu celý čas monitorovala. Hliadky podľa jeho slov dohliadali na bezpečnosť aj počas presunov protestujúcich zo Šafárikovho námestia na Námestie slobody, spred Národnej rady SR na Hodžovo námestie a späť na Námestie slobody.

Poukázal aj na incident spred Úradu vlády (ÚV) SR, kde došlo k zraneniu dvoch policajtov - jedného mestského a jedného štátneho. Mestská polícia na sociálnej sieti doplnila, že k zraneniu došlo po tom, ako priamo medzi policajtov niekto z protestujúcich hodil pyrotechniku. "Na mieste vytiahol z davu člen Útvaru zásahovej jednotky a kynológie podozrivého, ktorý hodil medzi policajtov dymovnicu. Ďalších páchateľov bude stotožňovať Policajný zbor z kamerových záznamov mestského kamerového systému," priblížila mestská polícia.

Doplnila, že počas stredajších protestov riešila niekoľko situácií, keď sa jednotlivci či skupiny pokúšali narušiť pokojný priebeh zhromaždení. "Jednou z nich bola napríklad aj skupina približne desiatich chuligánov, ktorá krátko po 17.00 h na Námestí Alexandra Dubčeka napadla nič netušiaceho muža s fotoaparátom, ktorý sa pohyboval v dave," uviedla mestská polícia s tým, že voči skupinke spolu s príslušníkmi Policajného zboru ihneď zasiahla.

Snímka z protestného zhromaždenia na Šafárikovom námestí v Bratislave 17. novembra 2021.
Foto: TASR - Dano Veselský


Protestujúci počas stredajšieho zhromaždenia pred Úradom vlády (ÚV) SR použili pyrotechniku, pri explózii sa zranili aj dvaja policajti. TASR o tom informoval bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

"Krátko po 18.30 h došlo zo strany účastníkov verejného zhromaždenia na Námestí slobody, v blízkosti Úradu vlády SR k použitiu pyrotechnických predmetov. Pri následnej explózii utrpeli dve osoby – príslušník Policajného zboru a príslušník Mestskej polície Bratislava zranenia, vyžadujúce si ošetrenie," uviedol.

Protestujúci sa z bratislavského Šafárikovho námestia v stredu podvečer začali presúvať pred Úrad vlády (ÚV) SR. Dav tvorený viacerými stovkami občanov pritom zablokoval dopravu v okolí Kamenného námestia a priľahlých uliciach. Dopravný podnik Bratislava (DPB) musel odkloniť niektoré linky hromadnej dopravy.

Z dôvodu presunu protestujúcich je v hlavnom meste prerušená premávka liniek MHD 3, 4 a 9. Tie sú mimoriadne ukončené pred vstupom do centra mesta. Keďže sú všetky obchádzkové trasy uzavreté, nemajú možnosť pokračovať do Karlovej Vsi, Dúbravky, Ružinova, Rače a Petržalky, informuje DPB na sociálnej sieti. "Premáva iba električka 1 po mimoriadnej trase Hlavná stanica - Blumentál - Stanica Vinohrady," priblížil.

"Medzi zastávkami Blumentál a Farského premáva náhradná autobusová linka X3. Linka neobsahuje zastávky Sad Janka Kráľa, Šafárikovo námestie, Centrum, Mariánska a Americké námestie," dodal DPB. Deklaruje, že situáciu rieši a bude informovať o ďalšom pokračovaní.

Snímka z protestného zhromaždenia na Šafárikovom námestí v Bratislave 17. novembra 2021.
Foto: TASR - Dano Veselský


K presunu protestujúcich vyzval na akcii jeden z poslancov NR SR pôsobiaci v mimoparlamentnom hnutí Republika Milan Mazurek. Na pódiu hovoril o prechádzke celou Bratislavou a vyslaní silného politického signálu i signálu boja, odvahy a túžby po slobode. "A keď táto vláda nebude počúvať, pôjdeme a urobíme všetko preto, aby táto vláda skončila zo dňa na deň," vyhlásil s tým, že už nie je čas na referendum a vyzval vládu k okamžitej demisii.

Primátor hlavného mesta Matúš Vallo avizoval, že v Bratislave je v stredu ohlásených desať protestov a zhromaždení. Nočný primátor Bratislavy a bezpečnostný manažér Martin Královič ľuďom odporučil, aby sa v stredu vyhli najmä okoliu Národnej rady SR či Úradu vlády SR. Účastníkov protestov zároveň vyzval, aby boli ohľaduplní k mestu a jeho obyvateľom.

Krajský policajný hovorca Michal Szeiff informoval, že popoludní spred Národnej rady (NR) SR predviedli 59-ročného muža na príslušné policajné oddelenie. Dôvodom malo byť porušenie ustanovení priestupku proti verejnému poriadku zákona.

Na snímke dav protestujúcich ľudí čaká na príhovor predsedu strany SMER-SD Roberta Fica, ktorý prišiel položiť veniec k buste Alexandra Dubčeka pred Národnou radou SR v Bratislave 17. novembra 2021.
Foto: TASR - Dano Veselský


Krátko popoludní sa pred parlamentom konalo zhromaždenie iniciované opozičným Smerom-SD. Predstavitelia strany položili vence k pamätníku Alexandra Dubčeka. Stovky ľudí pritom zaplnili námestie. Polícia však protestujúcich priamo k budove parlamentu nepustila.

Na Šafárikovom námestí vystúpili okrem rôznych osobností aj poslanci NR SR pôsobiaci v hnutí Republika. Ľudí vyzývali, aby si nenechali vziať svoje práva a slobody súčasnou vládnou garnitúrou. Kritizovali predstaviteľov koalície a pripisovali im zodpovednosť za zlý stav na Slovensku. Dav tvorili rovnako stovky ľudí, skandovali heslá proti vláde i opatreniam.