Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Polícia zaznamenala vlani najmenej nehôd od vzniku SR

Ilustračné foto. Foto: FB/Polícia SR - Banskobystrický kraj

Najmenej usmrtených osôb v roku 2021 zaevidovali v Trenčianskom kraji (2).

Bratislava 21. januára (TASR) - Polícia zaznamenala v roku 2021 najnižší počet dopravných nehôd a ťažko zranených osôb od vzniku Slovenskej republiky. Okrem toho za uplynulý rok eviduje druhý najnižší počet ľahko zranených osôb a tretí najnižší počet usmrtených osôb od vzniku SR. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová.

"Aj minulý rok pandemická situácia ovplyvnila dopravnú nehodovosť a jej následky, k historickým výsledkom však prispeli i samotní účastníci cestnej premávky," konštatovala Bárdyová.

Na území Slovenska sa vlani stalo 11.869 dopravných nehôd, usmrtených pri nich bolo 226 osôb. Počet ťažko zranených dosiahol 853, počet ľahko zranených 4492. Počet nehôd zavinených alkoholom sa dostal na 1536, počet nehôd s usmrtením na 210.

Najmenej usmrtených osôb v roku 2021 zaevidovali v Trenčianskom kraji (2), naopak najviac ich bolo pri dopravných nehodách v Nitrianskom kraji (45).
Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Martin Baumann

K najtragickejším dopravným nehodám z pohľadu počtu usmrtených účastníkov pri jednej dopravnej nehode došlo v Nitrianskom kraji v okrese Nové Zámky, kde pri jednej dopravnej nehode prišli o život traja účastníci (dvaja spolujazdci a spolujazdkyňa) a pri ďalšej dopravnej nehode v tom istom okrese štyria účastníci (vodič a traja spolujazdci). V troch okresoch nedošlo k usmrteniu žiadnej osoby, a to v okrese Martin, Stará Ľubovňa a Bratislava IV.

Pri dopravných nehodách prišlo o život 54 chodcov, 15 cyklistov a 25 motocyklistov. Na motocykli neprišiel o život žiadny spolujazdec. V motorových vozidlách došlo k usmrteniu 130 osôb, z toho 93 vodičov a 37 spolujazdcov.

Medzi najčastejšie hlavné príčiny dopravných nehôd, vrátane tých s následkom usmrtenia, patrilo porušenie povinnosti vodiča (nevenovanie sa plne vedeniu vozidla a nesledovanie situácie v cestnej premávke či nedanie prednosti chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod pre chodcov) a rýchlosť jazdy.

Z pohľadu cestnej siete bolo v roku 2021 usmrtených najviac osôb na cestách I. triedy, a to 82. Najrizikovejším dňom v týždni bol piatok, keď prišlo o život 40 ľudí. V najrizikovejšom čase roku 2021, teda medzi 16.00 a 20.00 h, zomrelo 67 osôb.