Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

VEĽKÝ PREHĽAD OPILCOV ZA VOLANTOM: Policajné akcie po celom Slovensku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Teraz.sk prináša prehľad niekoľkých správ v súvislosti s alkoholom za volantom.

Bratislava 2. marca (TASR/Teraz.sk) – Polícia počas posledných dvoch týždňov odhalila množstvo vodičov pod vplyvom alkoholu. Teraz.sk prináša prehľad najkurióznejších dopravných nehôd a priestupkov. Trenčianski dopravní policajti zastavili v Ilave 62-ročného cyklistu, v dychu mu namerali 5,21 promile alkoholu. Opitý vodič v čase najväčšej dopravnej špičky v Šali ohrozoval ostatných účastníkov cestnej premávky, nafúkal 2,81 promile.

Polícia obvinila vodiča spod Tatier, narazil do auta i do betónového pylónu



Opitý vodič pod Tatrami nabúral do iného vozidla aj do betónového pylónu, pri kontrole nafúkal takmer tri promile. Informovala o tom krajská policajná hovorkyňa z Prešova Jana Ligdayová s tým, že nehoda sa stala v nedeľu (26. 2.) podvečer.

Hovorkyňa uviedla, že 29-ročný muž z obce Holumnica, v okrese Kežmarok, jazdil na osobnom vozidle po neďalekej obci Ihľany. "Pri jednom z rodinných domov sa dostatočne nevenoval vedeniu vozidla a narazil do zaparkovaného osobného auta. Na mieste nehody však nezotrval a pokračoval v jazde ďalej, pričom narazil do výstupného betónovo-kamenného pylónu. Tam sa jeho jazda skončila," priblížila Ligdayová.

Vodiča policajná hliadka obmedzila na osobnej slobode a bol umiestnený do cely policajného zaistenia. Výsledok u neho vykonanej dychovej skúšky presiahol hodnotu 2,7 promile. "Škoda na vozidlách bola odhadnutá na 5500 eur a na spomínanom pylóne ďalších 1000 eur. Poverený príslušník okresného dopravného inšpektorátu v Kežmarku muža obvinil z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky," uzavrela Ligdayová.

Opitý vodič skončil s autom v priekope, čelí obvineniu



Opitý vodič z Humenného skončil s autom v priekope, polícia ho obvinila z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Krajská policajná hovorkyňa z Prešova Jana Ligdayová informovala, že 41-ročný Humenčan havaroval v nedeľu (26. 2.) večer pred obcou Radvaň nad Laborcom, v okrese Medzilaborce.

"Počas jazdy sa dostatočne nevenoval vedeniu vozidla, nesledoval situáciu v cestnej premávke a s vozidlom zišiel do priekopy, pričom auto ostalo prevrátené na bok," uviedla hovorkyňa.

Policajná hliadka po príchode na miesto dopravnej nehody podrobila vodiča dychovej skúške, ktorej výsledok bol pozitívny, dosiahol hodnotu 1,9 promile. Vodič skončil v cele policajného zaistenia, škoda na vozidle bola predbežne vyčíslená na 1000 eur.

"Okolnosti dopravnej nehody objasňuje okresný dopravný inšpektorát v Humennom," uzavrela Ligdayová.

Ilustračné foto.
Foto: TASR - Štefan Puškáš


Cyklistovi v Ilave namerali v dychu 5,21 promile alkoholu



Trenčianski dopravní policajti zastavili v Ilave 62-ročného cyklistu, v dychu mu namerali 5,21 promile alkoholu. Informovala o tom trenčianska polícia na sociálnej sieti.

Muža kontrolovali na Medňanského ulici v Ilave. Prípad odstúpili policajti okresnému dopravnému inšpektorátu v Ilave, ktorý určí výšku sankcie. V správnom konaní mu hrozí peňažný trest až do výšky 800 eur. "Pre cyklistu, rovnako ako aj pre vodiča osobného motorového vozidla platí zákaz požívania alkoholu. Podľa zákona platí výnimka pre tých, ktorí jazdia v zastavanom území obce alebo po cestičke pre cyklistov. Množstvo alkoholu v ich organizme nesmie prekročiť hodnotu 0,50 promile. Mimo obce je tolerancia nulová," pripomína polícia.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR Martin Baumann


Žena z Humenného narazila do iného auta, nafúkala viac než tri promile



Žena narazila v Humennom do odstaveného vozidla a z miesta nehody odišla preč. Incident sa stal v stredu (22. 2.) dopoludnia. Keď 56-ročnú Humenčanku policajti neskôr skontrolovali, nafúkala viac než tri promile. Informovala o tom krajská policajná hovorkyňa z Prešova Jana Ligdayová.

"Vodičku policajná hliadka vypátrala v mieste bydliska, kde bola podrobená kontrole, okrem iného aj dychovej skúške, ktorej výsledok bol pozitívny. Pri dopravnej nehode vznikla škoda v predbežne odhadnutej výške 2500 eur," uviedla hovorkyňa. Humenčanka čelí obvineniu z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Presná príčina dopravnej nehody je v štádiu objasňovania.

Polícia začala stíhanie voči 52-ročnému mužovi pre ohrozenie pod vplyvom



Polícia začala voči 52-ročnému mužovi trestné stíhanie v súvislosti s marením výkonu úradného rozhodnutia a trestným činom ohrozenia pod vplyvom. Informuje o tom bratislavská krajská polícia na sociálnej sieti.

Muža zastavila hliadka v utorok (21. 2.) v blízkosti jednej z čerpacích staníc v Senci.

Počas kontroly policajti zistili, že šoféroval auto aj napriek uloženému zákazu viesť motorové vozidlá. "Pričom trest má uložený v dôsledku jeho predchádzajúcej jazdy pod vplyvom alkoholu," priblížila polícia. Dodala, že pri utorkovej skúške na alkohol namerali vodičovi v dychu 1,73 promile. "Vodič bol obmedzený na osobnej slobode a eskortovaný na príslušné policajné oddelenie, pričom v tomto prípade sa budú policajti zaoberať vyvodením trestnoprávnej zodpovednosti voči tomuto vodičovi," informovala polícia.

Polícia obvinila Kysučana, ktorý jazdil pod vplyvom alkoholu napriek zákazu



Policajti obvinili 23-ročného muža z Krásna nad Kysucou v okrese Čadca z trestných činov ohrozenia pod vplyvom návykovej látky a marenia výkonu úradného rozhodnutia. Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Gabriely Kremeňovej viedol v nedeľu (19. 2.) v Krásne nad Kysucou osobné auto BMW.

"Pri dychovej skúške mu policajti namerali 2,33 promile alkoholu vo vydychovanom vzduchu. Preverovaním zistili, že vodič má súdom právoplatne uložený trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlá," uviedla krajská policajná hovorkyňa. "

Policajti obmedzili obvinenému mužovi osobnú slobodu a predviedli ho na policajný útvar. Poverený príslušník PZ skončil skrátené vyšetrovanie a spis predložil prokurátorovi s návrhom na podanie obžaloby na obvineného muža,"
dodala Kremeňová.

Ilustračné foto.
Foto: KR PZ v Trenčíne


Polícia obvinila vodiča, ktorému po nehode v Zákopčí namerali 2,77 promile



Policajti obvinili z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky 53-ročného vodiča. Po nehode v Zákopčí (okres Čadca) mu v pondelok (20. 2.) namerali 2,77 promile alkoholu vo vydychovanom vzduchu. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Gabriela Kremeňová.

Doplnila, že obvinený vodič viedol osobné auto Volkswagen a z doposiaľ nezistených príčin prešiel pri prechádzaní miernej pravotočivej zákruty do protismeru. "Narazil do nákladného auta Iveco, ktoré viedol 51-ročný vodič. Dychovou skúškou u neho policajti alkohol nezistili. Pri dopravnej nehode k zraneniu osôb nedošlo. Ďalšie okolnosti a príčiny vzniku dopravnej nehody sú predmetom vyšetrovania," dodala krajská policajná hovorkyňa.

Polícia obvinila 35-ročnú ženu, cúvala v križovatke a v dychu mala 2 promile



Trenčianski policajti obvinili 35-ročnú ženu z prečinu ohrozovania pod vplyvom návykovej látky. Začala cúvať v križovatke a spôsobila dopravnú nehodu. V dychu mala 2 promile alkoholu. Informovala o tom trenčianska krajská policajná hovorkyňa Katarína Kuzmová.

Vodička automobilu Ford Focus zastavila na hranici križovatky v Dubnici nad Váhom. Následne začala cúvať a narazila do automobilu Volkswagen Taigo. Vzápätí došlo medzi účastníkmi nehody ku krátkej komunikácii, po ktorej vodička bez udania dôvodu z miesta odišla. Dubnickí policajti ženu zakrátko vypátrali, v dychu jej namerali 2 promile alkoholu. Polícia spracovala návrh na podanie obžaloby, o výške trestu rozhodne súd.

Ilustračné foto.
Foto: TASR - Martin Baumann


Opitý vodič jazdil v dopravnej špičke zo strany na stranu a ohrozoval ľudí



Opitý vodič v čase najväčšej dopravnej špičky v Šali ohrozoval ostatných účastníkov cestnej premávky. Na vodiča Mercedesu Benz, jazdiaceho zo strany na stranu, upozornil policajtov ďalší vodič, ktorý nezodpovedného šoféra zablokoval až do príchodu polície, informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Nitre.

Po príchode policajtov im 70-ročný vodič, ktorým má byť bývalý dlhoročný mestský poslanec a miestny podnikateľ, predložil občiansky a vodičský preukaz, ostatné doklady vraj pri sebe nemá.

Policajti muža podrobili dychovej skúške na alkohol, pričom zo začiatku fúkať nechcel a snažil sa mariť vykonanie dychovej skúšky. Nakoniec však nafúkal 1,35 mg/l alkoholu, čo je v prepočte 2,81 promile. Vo veci bolo začaté trestné stíhanie a súčasne vznesené obvinenie pre prečin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

Polícia odhalila minulý týždeň v Žilinskom kraji 48 vodičov pod vplyvom alkoholu



Polícia odhalila v uplynulom týždni na cestách v Žilinskom kraji 48 vodičov motorových a nemotorových vozidiel pod vplyvom alkoholu. TASR o tom informovala žilinská krajská policajná hovorkyňa hovorkyňa Gabriela Kremeňová.

Doplnila, že z celkového počtu vodičov motorových vozidiel nafúkalo desať nad jedno promile, u 21 vodičov zistili alkohol do jedného promile. Štyria vodiči pod vplyvom alkoholu spôsobili dopravnú nehodu. "Pri dychovej skúške zistili policajti alkohol aj u 17 vodičov nemotorových vozidiel," vyčíslila Kremeňová s tým, že každý účastník cestnej premávky môže svojím zodpovedným prístupom prispieť k väčšej bezpečnosti na cestách.


Polícia v Trnavskom kraji vykonala za týždeň 4198 dychových skúšok



Polícia v Trnavskom kraji vykonala za minulý týždeň (13. - 19. 2.) 4198 dychových skúšok na alkohol, o 169 viac ako týždeň predtým. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Zlatica Antalová.

Ako doplnila, 37 z nich bolo s pozitívnym výsledkom. "To je o dvoch menej ako týždeň predtým. Z nich bolo 12 vodičov a 25 cyklistov, čo predstavuje pri vodičoch pokles o troch a nárast o jedného cyklistu ako týždeň predtým. Štyria vodiči sa dopustili prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky," uviedla Antalová.

Policajti zaevidovali 34 škodových udalostí a 13 dopravných nehôd. "Na cestách Trnavského kraja vyhasol na konci minulého týždňa život mladého muža, ktorý za tmy a dažďa prebiehal pešo cez diaľnicu R1. Žiadna osoba sa nezranila ťažko a 13 osôb sa zranilo ľahko. Ani pri jednej dopravnej nehode neasistoval alkohol," povedala krajská policajná hovorkyňa.