Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

Polícii vlani oznámili 2411 nezvestných osôb do 18 rokov

Ilustrčná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Niektoré osoby sa podarilo vypátrať v priebehu hodín až pár dní.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 24. mája (TASR) - Policajnému zboru vlani oznámili 2411 nezvestných maloletých a mladistvých osôb do 18 rokov, z toho v 2245 prípadoch boli tieto osoby vypátrané. TASR o tom informovala Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

"Pri pátraní po nezvestných osobách, ktoré sú v bezprostrednom ohrození života a zdravia využíva Policajný zbor všetky dostupné formy a prostriedky, aby sme spojili sily s jediným cieľom - zachrániť ľudský život," zdôraznila.

Niektoré osoby sa podľa jej slov podarilo vypátrať v priebehu hodín až pár dní. "Žiaľ, disponujeme aj prípadmi, keď nezvestnosť dieťaťa trvá aj dlhší čas, niekedy aj pár rokov," podotkla.

Najväčšiu skupinu neplnoletých nezvestných tvoria deti, ktoré ušli zo zariadenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately alebo z azylového zariadenia. "Príkladom nezvestnosti sú aj tzv. rodičovské únosy. Ide o prípady, ak jeden z rodičov sa zdržiava neoprávnene s dieťaťom v zahraničí, mimo územia Slovenska," dodala.

Polícia evidovala v polovici mája 67 nezvestných maloletých osôb vo veku do 15 rokov a 157 mladistvých osôb vo veku od 15 do 18 rokov, ktoré sa nevrátili domov a ich blízki požiadali políciu o pomoc.

Svet si 25. mája pripomenie Medzinárodný deň nezvestných detí s cieľom vyjadriť solidaritu tým, ktorým sa deti nevrátili domov.