Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Politici si pripomínajú Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Aj koaličné hnutie OĽANO upozorňuje, že stále existujú skupiny popierajúce holokaust, šíriace nenávisť medzi ľuďmi, ktorá môže vyústiť do otvoreného zla.

Bratislava 27. januára (TASR) – Politici si pripomínajú Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu, ktorý každoročne pripadne na 27. januára. „Nikdy nesmieme zabudnúť," uviedol v tejto súvislosti na sociálnej sieti predseda Národnej rady SR Boris Kollár.

Hnutie Sme rodina zdôrazňuje, že holokaust je označenie pre systematické, štátom riadené a vykonávané prenasledovanie i hromadné vyvražďovanie etnických, náboženských, politických skupín počas druhej svetovej vojny. „Sme rodina rázne takéto skutky odsudzuje a rovnako aj ľudí, ktorí holokaust popierajú a tvrdia, že sa to nestalo! Preto si tento deň budeme stále pripomínať, aby sa na to nikdy nezabudlo," dodalo na sociálnej sieti.



Pre podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu (Za ľudí) má spomienka na obete holokaustu obzvlášť trpkú príchuť.

„Vyše 70 000 slovenských obetí holokaustu z čias druhej svetovej vojny si totiž tento rok pripomíname vo veľmi zvláštnej atmosfére. Je poznačená snahou novodobých fašistov odstrániť z nášho trestného poriadku ustanovenia trestajúce extrémizmus, šírenie nenávisti a lží o holokauste," uviedol s tým, že súčasnosť je tiež poznačená masívnym šírením hoaxov.

Je podľa neho potrebné uvedomiť si, čo v minulosti viedlo k holokaustu a utrpeniu ľudí. "Holokaust nezačal zberným táborom v Seredi či transportom do nacistických koncentrákov. Holokaust sa začal šírením lživých rečí, postupným vytváraním obrazu nepriateľa a dehumanizáciou Židov. Až neskôr prišli legislatívne obmedzenia, organizované násilie a genocída," dodal.

Aj koaličné hnutie OĽANO upozorňuje, že stále existujú skupiny popierajúce holokaust, šíriace nenávisť medzi ľuďmi, ktorá môže vyústiť do otvoreného zla. Hnutie dodalo, že fašizmus rozdeľoval ľudí na dve skupiny. Tie, ktoré mali právo žiť a tie, ktorým bolo toto právo odňaté. „Mať tieto strašné udalosti na pamäti je pre nás jedinou cestou, ako zabrániť tomu, aby sa táto história už nikdy nezopakovala," podotklo OĽANO.