Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Politici vyjadrujú úprimnú sústrasť rodine a blízkym Milana Lasicu

Na archívnej snímke zo 7. januára 2015 v Bratislave herec Milan Lasica počas tlačovej konferencie k slovenského filmu Rukojemník. Foto: TASR Martin Baumann

Humorista, dramatik, prozaik, textár, herec, režisér, moderátor a spevák Milan Lasica mal v nedeľu odpadnúť na výročnom koncerte Bratislava Hot Serenaders.

Bratislava 19. júla (TASR) - Slovensko stratilo jednu z najvýraznejších osobností kultúrneho a verejného života. V reakcii na nedeľňajšie úmrtie Milana Lasicu to na sociálnej sieti uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Hlava štátu zdôraznila, že dielo tohto slovenského humoristu, dramatika, prozaika, textára, herca, režiséra, moderátora a speváka bude patriť do zlatého fondu slovenského umenia.

"Keď zomrie niekto, kto sa nás svojím životom dotýkal, mám pocit, akoby sa na chvíľu zastavil čas a svet už nebude taký istý. Bude v ňom niečo významné chýbať," uviedla Čaputová, pričom poukázala na Lasicov nenapodobiteľný humor a esprit spojený s hlbokou ľudskou múdrosťou.



Rovnako pripomenula, že to, na čo majú najúspešnejší komici sveta celé tímy spolupracovníkov, Lasica dokázal vytvoriť v spolupráci s Júliusom Satinským a aj sám. Podľa prezidentky mal dar ako nikto iný hovoriť a robiť správne veci tým najlepším a najzábavnejším spôsobom a svojím umením prinášal ľuďom radosť.

"Prinášal ju doslova do poslednej chvíle, pretože sa jeho život ukončil tam, kde strávil viac ako šesť úžasných desaťročí – na javisku svojho milovaného divadla,"
dodala prezidentka.

Premiér: Slovensko prišlo o ďalšiu legendu kultúry



Slovensko, žiaľ, prišlo o ďalšiu legendu kultúry. Premiér SR Eduard Heger (OĽANO) to uviedol v reakcii na správu o nedeľnom (18. 7.) úmrtí Milana Lasicu. Pozostalým vyslovil úprimnú sústrasť.

"Jeho celoživotné dielo je jasným dôkazom toho, že žiaden režim nemá takú moc, aby zastavil kreativitu, smiech a priateľstvo. V ťažkých časoch cenzúry hľadali spoločne s Júliusom Satinským cesty, ako povzbudiť ľudí," podotkol premiér na sociálnej sieti.



Dodal, že Milan Lasica bol nadaný herec, spevák i autor, pričom jeho jedinečný humor a satira sprevádzali mnohé generácie. "Milan Lasica, budete nám veľmi chýbať," doplnil Heger.

Humorista, dramatik, prozaik, textár, herec, režisér, moderátor a spevák Milan Lasica mal v nedeľu odpadnúť na výročnom koncerte Bratislava Hot Serenaders, pričom sa ho už nepodarilo oživiť.

Na Milana Lasicu si spomínajú aj členovia kultúrneho výboru či exministerka kultúry


Milanovi Lasicovi treba poďakovať za všetko to jedinečné a novátorské, čo do slovenskej kultúry priniesol. Na sociálnej sieti to skonštatoval podpredseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá a operný spevák Dušan Jarjabek (Smer-SD).

"Divadlo na Korze a jeho predstavenia boli fenoménom nového humoru a vlastne nového žánru, ktorý sme tu dovtedy nemali. Divadelní vedci o tom ešte budú písať mnohé roky. Pre nás, čo sme do toho divadla chodili a poznali jeho predstavenia, to boli chvíle, keď sme odtiaľ odchádzali nabití novou energiou, dovtedy nepoznanou. A na to sa nezabúda. Aj pre toto sa treba dnes v tichosti a s úctou zamyslieť a poďakovať sa pánovi Lasicovi za všetko to, keď aj my, diváci, sme mali pocit, že svet je oveľa krajší, ako sa nám vtedy zdal," uviedol Jarjabek.



Úprimnú sústrasť rodine a blízkym Milana Lasicu vyjadrila aj exministerka kultúry a súčasná poslankyňa parlamentu Ľubica Laššáková (nezaradená). "Slovenskú kultúru opustila jedna z jej najvýraznejších osobností. Milan Lasica spolu s Júliusom Satinským boli priekopníkmi slovenského moderného humoru. Filmy, inscenácie, divadelné a hudobné predstavenia patria ku klenotom slovenskej kultúry," doplnila na sociálnej sieti.



Podpredseda výboru pre kultúru a médiá Miroslav Kollár (nezaradený) si spomína na Milana Lasicu ako na jedného z obľúbených autorov z jeho redaktorských a editorských čias v 90. rokoch. "Sú prázdne miesta, ktoré už nikdy nezaplníš. Také definitívne zostane po Milanovi Lasicovi aj Julovi Satinskom. Už sa asi nenájdu takíto dvaja, ktorých tak milujeme, napriek tomu, že nám celý život hovorili veci, ktoré by sme o sebe najradšej nevedeli. Bolo mi cťou, páni," doplnil na sociálnej sieti Kollár. "Odišiel človek, ktorý dával slovenskej kultúre jedinečnú príchuť desiatky rokov," napísal na sociálnej sieti člen kultúrneho výboru Roman Foltin (SaS).

"Keď sme koncom júna oceňovali najvýznamnejšie osobnosti Bratislavského kraja - a Milan Lasica bol medzi nimi - nenapadlo by mi, že ani nie mesiac na to budem písať tieto riadky," pripomenul na sociálnej sieti predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba s tým, že celú Lasicovu tvorbu spájal jeden fenomén – inteligentný humor. "Taký neopakovateľný a nenahraditeľný," doplnil.



Lasicovu osobnosť vyzdvihla aj europoslankyňa Miriam Lexmann. "Jeho nezabudnuteľný humor a intelekt ostanú navždy jedinečnou súčasťou nášho národného dedičstva. Vždy pozývajú zatiahnuť na hlbinu. Ďakujeme, maestro! Odpočívajte v pokoji," napísala na sociálnej sieti. Úprimnú sústrasť vyjadrili aj europoslanci Peter Pollák, Vladimír Bilčík či Michal Šimečka. Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová uviedla, že Lasicova tvorba, posolstvá a humor tu ostávajú. "Nech žijú s nami ďalej," napísala na sociálnej sieti.



N. Milanová: Odchod M. Lasicu je neopísateľnou stratou



Odchod Milana Lasicu je doslova neopísateľnou stratou pre slovenskú kultúru aj celú spoločnosť. Na sociálnej sieti to uviedla ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).



"Budete nám všetkým chýbať, Maestro. Veľmi," skonštatovala ministerka kultúry. Pripomenula, že Lasica bol skutočným majstrom slova, "ktorý aj mučenie španielskou čižmou vedel podať s úsmevom".

Lasica bol človekom, ktorého práca presahovala generácie, vyhlásil minister školstva Branislav Gröhling (SaS). "Mal neskutočný talent pobaviť ľudí a glosovať na akúkoľvek tému s ľahkosťou a noblesou," pripomenul na sociálnej sieti s tým, že Lasicov láskavý humor dokázal byť výstižným odrazom doby. "Milan Lasica bude neskutočne chýbať, lebo ľudi ako on býva len zopár. Čest jeho pamiatke," doplnil minister.



Vďačnosť za Lasicovu prácu vyjadril na sociálnej sieti aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS). "Všetci jeho obdivovatelia aj kritici uznávajú, že nás opustila výnimočná osobnosť, všestranný umelec a pre mňa hlavne človek s veľkou váhou hlasu a názoru na politiku a stav spoločnosti," doplnil.




"Hádam niet väčšej osobnosti, akou bol Milan Lasica, ktorá by ovplyvnila toľké generácie,"
skonštatoval na sociálnej sieti minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Lasicu označil za inšpiratívneho človeka, ktorý formoval našu kultúru, interpretoval spoločenské témy nezameniteľným spôsobom a bol mimoriadne múdry a jedinečný človek.



"S hlbokým zármutkom som prijal informáciu o odchode velikána Milana Lasicu. Maestro, odpočívajte v pokoji, navždy zostanete v našich srdciach. Ďakujeme za všetko," uviedol na sociálnej sieti minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).



Šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO) v spomienke na Lasicu opísal jeho láskavý a trpezlivý humor. "Milan Lasica nie iba bavil, on svojich divákov pozdvihoval k sebe, robiac z nás aktérov spoločného príbehu. Mohli sme sa s ním zasmiať nad vlastnou biedou, a ten smiech neurážal," skonštatoval vo vyjadrení. Poďakoval mu tiež za všetko, čo urobil "pre slobodu našich myslí a zdravie našich duší".



Šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová: Milan Lasica zomrel tak, ako žil



"Slovensko prišlo o jednu z najväčších osobností kultúrneho a spoločenského života," uviedli na sociálnej sieti Národnej rady SR.



Šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová podotkla, že Milan Lasica zomrel tak, ako žil. "S piesňou v srdci a na doskách, ktoré znamenajú svet. Ďakujeme Milan Lasica za všetko, za to, že vďaka Vám boli naše životy veselšie a radostnejšie," odkázala na sociálnej sieti.



"Vyjadrujeme úprimnú sústrasť celej rodine a blízkym. Česť jeho pamiatke," uviedlo na sociálnej sieti hnutie Sme rodina. "Ďakujeme za všetko," zdôraznila strana SaS.



Podľa predsedu Hlasu-SD Petra Pellegriniho sa Milan Lasica navždy zapísal do panteónu osobností slovenskej kultúry. "Jeho neopakovateľný humor, nadhľad a schopnosť pomenovať veci pravými slovami neboli len jedným zo symbolov slovenskej kultúry, ale aj osobným bojom za slobodu. Zbohom, pán Lasica, Slovensko Vaším náhlym odchodom utrpelo obrovskú stratu," zdôraznil.



Bratislavský primátor Matúš Vallo poukázal na to, že je málo ľudí, ktorí sa svojím humorom dokázali prihovoriť niekoľkým generáciám. "Ktorí aj v ťažkých časoch dokázali priniesť nádej, že raz možno bude lepšie. Ktorí obstáli na mnohých hodnotových križovatkách. Z ktorých vyžarovala ľudskosť v každej situácii. Ktorých ľudia mali radi za to, čím sú. Milan Lasica bol jedným z mála a správa o jeho smrti ma nesmierne zasiahla," napísal Vallo s tým, že s odchodom Milana Lasicu odchádza aj kus jeho života.