Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Politici vyzvali ľudí, aby prišli voliť aj v druhom kole volieb

Na archívnej snímke Boris Kollár. Foto: TASR - Martin Baumann

Podľa predsedu hnutia Sme rodina Borisa Kollára sa Šefčovič obráti na tú stranu, koho názor háji.

Bratislava 17. marca (TASR) – Podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár, ale aj predseda mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko Ivan Štefunko chcú, aby ľudia prišli voliť aj v druhom kole prezidentských volieb. Uviedli to v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Podľa Blanára "bolo jasné, že v prvom kole nevyhrá nikto". Podpredseda Mosta-Híd Ábel Ravasz poznamenal, že v krajoch, kde je Most-Híd najsilnejší, bola účasť podpriemerná. "Ide o 20 až 25 percent menej ako inde," povedal. Kampaň v druhom kole podľa neho musí byť už o niečom inom. "Chcel by som vyzvať kolegov, aby neprilievali olej do ohňa, aby sme ešte viac nerozdelili spoločnosť," povedal Ravasz s tým, že by sme nemali polarizovať spoločnosť.

Ravasz potvrdil, že Most-Híd vyzýva ľudí, aby prišli voliť. "Musíme sa rozhodnúť, koho podporíme. Sledujeme diskusie a urobíme si vlastný názor," potvrdil. Blanár uviedol, že Smer-SD nebude iniciovať rokovanie s predsedom Mosta-Híd Bélom Bugárom. Poznamenal, že neexistuje žiadna koaličná dohoda o podpore Šefčoviča. Podpredseda ĽSNS Milan Uhrík uviedol, že ĽSNS nebude svojim priaznivcom dávať žiadne odporúčania, koho majú voliť. Potvrdil, že on sám voliť nepôjde.

Podľa predsedu hnutia Sme rodina Borisa Kollára sa Šefčovič obráti na tú stranu, koho názor háji. Hnutie podľa neho nesúhlasí ani s viacerými vyjadreniami a názormi Čaputovej. "Vyzveme len našich sympatizantov, nebudeme dávať jasný názor, koho majú voliť. Vidím však pozitíva u jedného aj u druhého kandidáta," povedal Kollár. Podľa Štefunka voliči už nechcú x politických strán, ktoré sa medzi sebou hádajú. "Ľudia chcú spájanie a riešenie," uviedol.

Kollár je spokojný, že sú jednou z politických strán, ktorá bola schopná postaviť do volieb slušného kandidáta. Podľa Uhríka z globálneho hľadiska je pre ĽSNS volebný výsledok tragédia. "Na druhej strany je to stranícky pohľad, a ten je pre nás priaznivý," povedal Uhrík. Zároveň potvrdil, že s ďalším kandidátom na prezidenta Štefanom Harabinom mali rokovania.

Blanár v RTVS poznamenal, že Šefčovič, ktorého Smer-SD podporuje, je nezávislý kandidát, zatiaľ čo Čaputová je podpredsedníčkou hnutia Progresívne Slovensko. Poukázal aj na to, že Čaputová zvíťazila najmä v Bratislave. Podľa neho by nemala len Bratislava určovať, kto bude budúcim prezidentom. Na Slovensku nie je podľa Štefunka 40 percent liberálov a Čaputovú volilo podľa neho aj viacero veriacich ľudí. Uhrík si myslí, že medzi oboma kandidátmi na prezidenta je len "kozmetický rozdiel".