Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Politické strany by už nemuseli viesť osobitný účet v Štátnej pokladni

NR SR, foto z archívu. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V súčasnosti musia mať politické strany zavedené tri účty v rôznych finančných inštitúciách.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Politické strany a hnutia by už viac nemuseli viesť osobitný účet v Štátnej pokladnici. Vyplýva to z novely zákona o politických stranách a politických hnutiach, ktorou sa mení aj zákon o Štátnej pokladnici. Poslanci Národnej rady (NR) SR ju v utorok posunuli do druhého čítania. Predkladateľ úpravy a predseda ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽANO) v dôvodovej správe poznamenal, že pre strany a hnutia takáto povinnosť znamená nadmernú administratívnu záťaž bez akejkoľvek pridanej hodnoty.

"Cieľom návrhu zákona je zrušiť povinnosť pre politické strany a hnutia viesť si tzv. osobitný účet v Štátnej pokladnici a s tým súvisiace povinnosti a obmedzenia týkajúce sa napríklad prevodov medzi jednotlivými účtami politických strán a hnutí ku dňu účinnosti návrhu zákona, ako aj upraviť pravidlá na vyrovnanie zostatkov medzi takto zrušeným osobitným účtom a bežným platobným účtom politických strán a hnutí do konca tohto roka," píše sa v dôvodovej správe.

Politické strany musia v súčasnosti viesť tri účty v rôznych finančných inštitúciách. Novelou by sa mohla zrušiť povinnosť viesť osobitný účet v Štátnej pokladnici, ktorá im pribudla až po predchádzajúcej novelizácii z roku 2018. "Hoci cieľom bolo zvýšenie transparentnosti, tento účet transparentným nie je, pretože Štátna pokladnica takýto typ účtu neponúka. Navyše samotná Štátna pokladnica je menej flexibilným miestom pre vedenie bankového účtu a vykonávanie finančných transakcií v porovnaní s komerčnými bankami," tvrdí predkladateľ.

Účinnosť sa v prípade schválenia a podpísania prezidentkou Zuzanou Čaputovou navrhuje od 15. novembra 2020, týmto dňom sa teda stranám zruší povinnosť viesť takýto účet. Do konca roka 2020 by si ešte mohli doriešiť zostatky na týchto účtoch.