Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Politické strany sa predstavujú: Komunistická strana Slovenska

Na archívnej snímke Jozef Hrdlička Foto: TASR/ Štefan Puškáš

V parlamentných voľbách sa bude strana uchádzať o priazeň voličov s číslom 14.

Bratislava 27. februára (TASR) - Parlamentné voľby v Slovenskej republike sa uskutočnia v sobotu 5. marca. Kandidovať bude 23 politických subjektov.

Komunistická strana Slovenska (KSS) je mimoparlamentnou stranou. Dátum jej registrácie v Registri politických strán a politických hnutí je 19. marca 1991. Sídlo má v Bratislave mestská časť Nové Mesto. Kandiduje pod číslom 14. Na čele kandidačnej listiny je Jozef Hrdlička, ktorý je aj predsedom KSS.

TASR prináša profil Komunistickej strany Slovenska (KSS).

KSS vychádza z marxisticko-leninského učenia a praxe výstavby socializmu, nadväzuje na pozitívne výsledky Komunistickej strany Československa (KSČ) a KSS na Slovensku, na pokrokové tradície národného demokratického robotníckeho a protifašistického hnutia nášho ľudu. Je stranou vlasteneckou a internacionálnou.

V centre pozornosti KSS je predovšetkým presadzovanie oprávnených požiadaviek a potrieb občanov, ktorí sa živia vlastnou prácou, sociálne slabých vrstiev a obetí kapitalistického systému.

V slovenskom parlamente bola KSS zastúpená vo volebnom období 2002-2006. Získala 6,32 percenta hlasov voličov a 11 miest v poslaneckých laviciach. Bola opozičnou stranou. Po štyroch rokoch pôsobenia v parlamente získala v roku 2006 v predčasných parlamentných voľbách 3,88 percenta hlasov. Predseda KSS Jozef Ševc z čela strany odstúpil.

Na mimoriadnom zjazde KSS v novembri 2006 v Bratislave bol zvolený za predsedu strany Jozef Hrdlička. Post zastáva dodnes.