Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Aj prešovské predsedníctvo Za ľudí žiada snem začiatkom septembra

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Poslankyňa a podpredsedníčka strany Viera Leščáková hovorí o netransparentných praktikách a opätovnom porušovaní stanov na dvoch krajských snemoch v Košiciach a Prešove.

Bratislava 24. júna (TASR) - Krajské predsedníctvo Prešovského kraja strany Za ľudí žiada zvolanie mimoriadneho snemu v prvom septembrovom týždni. TASR o tom informoval poslanec Národnej rady SR a šéf prešovského predsedníctva Vladimír Ledecký. Rovnaký postup žiada aj košické predsedníctvo strany.

Ledecký to označil za jasnú požiadavku drvivej väčšiny členov a okresných predsedov z východného Slovenska na zvolanie mimoriadneho snemu. Dúfa, že predsedníctvo strany Za ľudí to neodignoruje.

„Krajské predsedníctvo Prešovského kraja zasadlo už druhýkrát v priebehu posledného mesiaca a druhýkrát jasne komunikovalo svoje výhrady k smerovaní strany pod vedením predsedníčky Veroniky Remišovej. Krajské predsedníctvo sa opakovane jasnou väčšinou uznieslo o zvolaní mimoriadneho snemu, a to prvý septembrový týždeň 2021," uviedol Ledecký. Doplnil, že nevie, koľkokrát ešte budú musieť krajské predsedníctva zasadnúť, aby boli požiadavky členov a okresných predsedov vypočuté.

Ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka Za ľudí Mária Kolíková ešte v stredu (23. 6.) uviedla, že predpokladá, že sa k uzneseniu Košického kraja pripoja aj ďalšie kraje. Dúfa v zhodu v rámci celej strany. Chce urobiť všetko pre to, aby bola vláda funkčná a strana ju nijako neohrozovala. Na mimoriadnom sneme by chceli nespokojní členovia strany voliť nové vedenie.

Ministerka tiež zaregistrovala vyjadrenia predsedníčky Za ľudí Veroniky Remišovej, že by jej frakcia mohla byť súčasťou širšej koaličnej rady.

Poslankyňa a podpredsedníčka strany Viera Leščáková hovorí o netransparentných praktikách a opätovnom porušovaní stanov na dvoch krajských snemoch v Košiciach a Prešove. Mali sa voči tomu ohradiť viaceré okresné organizácie strany v Košickom a Prešovskom kraji.

„Uznesenia boli prijaté v rozpore so stanovami, bez širokej diskusie s členmi, viaceré okresné organizácie namietali postupy pri organizácii snemov a prijímaní uznesení v rozpore so stanovami strany," uviedla. Porušovaním stanov sa má podľa nej zaoberať vedenie strany.

„Mrzí ma, že kolegovia z frakcie Márie Kolíkovej v snahe uchopiť moc v strane opäť postupujú v rozpore so stanovami, podobne ako to už urobili pri pokuse na krajskom predsedníctve v Bratislave," dodala Leščáková.