Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Koaličná dohoda hovorí aj o predkladaní návrhov o ochrane života

Koaliční poslanci pristúpili k podpisu koaličnej zmluvy. Pridali sa tak k podpisom lídrov koaličných strán a hnutí OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí. Na snímke podpísaná Koaličná zmluva poslancami vládnych strán na Bratislavskom hrade v Bratislave 2. apríla 2020. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Pokiaľ budú chcieť koaliční poslanci upraviť vládne návrhy, má byť na to potrebný súhlas člena vlády, ktorý návrh predložil.

Bratislava 3. apríla (TASR) – Na predkladanie zákonov týkajúcich sa zvýšenia ochrany života koaličnými poslancami nemá byť potrebné schválenie koaličnou radou, ale mala by ich vopred prerokovať. Vyplýva to z koaličnej dohody, ktorú má TASR k dispozícii. Dokument okrem lídrov hnutí a strán OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí podpísali aj takmer všetci koaliční poslanci.

Podľa dokumentu by tiež chceli koaliční partneri zlepšiť legislatívu v oblasti majetkových práv pre osoby žijúce v spoločnej domácnosti.

Koaliční poslanci Národnej rady SR by mohli podľa dohody podporiť aj také návrhy opozície, ktoré budú v súlade s programovým vyhlásením vlády, ako aj hodnotami koalície. Tento postup by musela odobriť koaličná rada.

Koaličné návrhy mimo programového vyhlásenia vlády majú byť predložené do parlamentu a vláde až po tom, čo ich prerokuje a odsúhlasí koaličná rada.

Podľa informácií TASR má dohoda hovoriť i o tom, že koaličná strana nemôže presadzovať svoje záujmy na úkor inej koaličnej strany či zvyšku koalície spoločným postupom s opozíciou. Považovať by sa to malo za hrubé porušenie koaličnej zmluvy.

Pokiaľ budú chcieť koaliční poslanci upraviť vládne návrhy, má byť na to potrebný súhlas člena vlády, ktorý návrh predložil. Na zmenách sa budú tiež musieť dohodnúť predsedovia poslaneckých klubov.

Členovia koaličnej rady by tiež mali mať možnosť kedykoľvek navrhnúť odvolanie osoby, ktorú nominovali a navrhnúť vymenovanie nového nominanta. Akceptovať to majú všetci ostatní členovia koaličnej rady.

Koaličné strany sa podľa dokumentu hlásia dodržiavať princípy demokracie, slobody, ochrany ľudských práv či boja proti korupcii a potvrdzujú zahraničnopolitickú orientáciu a členstvo Slovenska v EÚ a NATO.