Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Spáč:Čo sa stane s koalíciou, bude výsledkom dohody Hegera s Matovičom

Na archívnej snímke z 1. apríla 2021 vpravo predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) a vľavo minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) počas vymenovania novej vlády SR v Prezidentskom paláci v Bratislave. Foto: TASR Martin Baumann

Ak by premiér chcel zachovať štvorkoalíciu, musí podľa politológa S. Spáča nejakým spôsobom vyhovieť strane SaS, ktorá podľa neho nemá záujem o iné ústupky ako odvolanie Matoviča.

Bratislava 8. júla (TASR) – Či sa vládna koalícia rozpadne alebo nie, bude výsledkom dohody medzi ministrom financií Igorom Matovičom a premiérom Eduardom Hegerom (obaja OĽANO). Pre TASR to uviedol politológ Samuel Spáč z Univerzity Komenského v Bratislave v súvislosti s vypovedaním koaličnej zmluvy stranou SaS.

"Je možné, že by to koalícia ustála. Myslím si, že požiadavka SaS je jasná a zrozumiteľná. Otázkou je len, či ju bude Igor Matovič alebo celé hnutie OĽANO ochotné akceptovať," uviedol Spáč.

Ak by premiér chcel zachovať štvorkoalíciu, musí podľa Spáča nejakým spôsobom vyhovieť strane SaS, ktorá podľa neho nemá záujem o iné ústupky ako odvolanie Matoviča. "Matovič je predseda tej politickej strany, za ktorú je v pozícii predsedu vlády aj Heger, čiže jeho možnosti môžu byť limitované. Formálne však možnosť odvolať Matoviča má," vysvetlil politológ.

V prípade menšinovej vlády majú podľa neho iné politické strany relatívne malú motiváciu ju podporiť. "Nemyslím si, že napríklad poslanci zo strany Hlas-SD alebo Smer-SD by v tomto momente mali motiváciu byť podporou pre menšinovú vládu. Pre nich je omnoho rozumnejšie vyjsť v ústrety predčasným voľbám," dodal politológ.

SaS v stredu (6. 7.) informovala, že vypovedala koaličnú zmluvu a žiada odchod Matoviča z vlády. Novú zmluvu očakáva do konca augusta. Ak nedôjde k naplneniu požiadaviek strany, jej ministri podajú demisiu. OĽANO odchod Matoviča odmieta.