Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Politológ: Prejav prezidenta bol o spájaní spoločnosti

Na snímke v pozadí zľava bývalá prezidentka SR Zuzana Čaputová, prezident SR Peter Pellegrini, podpredseda Národnej rady SR Peter Žiga (Hlas-SD), ktorý je poverený jej vedením a predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan a pozvaní hostia počas slávnostnej schôdze Národnej rady SR pri príležitosti zloženia sľubu prezidenta SR v priestoroch budovy Slovenskej filharmónie 15. júna 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podotkol, že Pellegrini nespomenul okrem atentátu na premiéra aj ďalšie udalosti s politickým pozadím. Napríklad vraždu novinára Jána Kuciaka či streľbu na Zámockej ulici v Bratislave.

Bratislava 15. júna (TASR) - Inauguračný prejav prezidenta SR Petra Pellegriniho znel dosť konzervatívne, jeho obsahom boli najmä slová o spájaní spoločnosti. Pre TASR to uviedol politológ Samuel Abrahám. Chýbalo mu výraznejšie oslovenie žien a príslušníkov menšín.

"Z veľkej väčšiny to bol zmierujúci prejav. Prezident hovoril o tom, akým spôsobom chce spájať a chce byť pre občanov. Uvidíme, aké budú jeho ďalšie kroky," povedal politológ.



Poukázal na to, že prezident veľa rozprával o rodine. "Avšak vieme, že na Slovensku sú státisíce ľudí, ktorí sú rozvedení, ktorí nie sú v rodinnom zväzku alebo sú inej orientácie," dodal.

Podotkol, že Pellegrini nespomenul okrem atentátu na premiéra aj ďalšie udalosti s politickým pozadím. Napríklad vraždu novinára Jána Kuciaka či streľbu na Zámockej ulici v Bratislave. "Zaslúžili by si tiež spomenutie," doplnil.

Chýbalo mu tiež výraznejšie oslovenie žien a menšín. Poukázal tiež na to, že prejav bol pomerne dlhý, pričom ho prezident prednášal s pomocou čítacieho zariadenia.