Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

POLITOLÓG: SNS i SMK nadobúdajú veľký potenciál dostať sa do NR SR

Ilustračné foto Foto: TASR

Posledné prieskumy preferencií politických strán naznačujú, že mimoparlamentné strany, ako je SNS alebo SMK, majú veľký potenciál dostať sa do parlamentu.

Bratislava 23. januára (TASR) – Posledné prieskumy preferencií politických strán naznačujú, že mimoparlamentné strany, ako je SNS alebo SMK, majú veľký potenciál dostať sa do parlamentu, na rozdiel od zavedených politických strán typu SDKÚ-DS či SaS. Na margo výsledkov doteraz posledných prieskumov to pre TASR povedal politológ Michal Horský.

Podľa Horského prieskumy agentúr Focus, Median SK i Polis Slovakia ukazujú, že napriek turbulenciám z konca roka 2014 má Smer-SD "neotrasiteľné pozície vo verejnej mienke". Výsledky Siete a KDH na druhom a treťom mieste v prieskumoch Horský pripisuje faktu, že "nová strana sa etabluje a zavedená strana síce nezískava viac, no ani nestráca".

"Takisto je podnetné a zaujímavé, že mimoparlamentné strany ako SNS a SMK sa permanentne vyskytujú na hranici zvoliteľnosti, zatiaľ čo strany ako SDKÚ-DS či SaS, ktoré hrali v predchádzajúcej vládnej koalícii dominantnú úlohu, sú pod hranicou, v niektorých prípadoch až pod tromi percentami," povedal Horský.

Politológ si myslí, že v nasledujúcom polroku sa rozhodne o tom, či opozícia dokáže postaviť relevantnú alternatívu súčasnej vláde a tiež o tom, či Smer-SD dokáže získať koaličného partnera do budúcnosti z radov parlamentných strán, alebo ho bude hľadať mimo parlamentu. "Tam má na výber len z SNS a SMK," povedal Horský.

Politológ Rastislav Tóth berie posledné prieskumy ako "motivačné". "Motivujú strany, aby vylepšili svoje skóre alebo potopili druhých," povedal. Motivačný charakter prieskumov platí aj v prípade posledných výsledkov SNS, ktorá v posledných troch prieskumoch prekročila dvakrát hranicu zvoliteľnosti (5,1 a 5,7 percenta), v jednom prípade ostala tesne za (4,9 percenta). "Tak ako vo všetkých okolitých krajinách aj u nás je istý priestor pre stranu, ktorá stavia na špecifikách," povedal Tóth. "Ten priestor je ale potrebné využiť, doteraz sa to podľa môjho názoru tak nestalo," dodal.