Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Politológ Klus tvrdí, že nízka účasť v eurovoľbách uškodila Smeru-SD

Martin Klus Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa odhadov volilo na Slovensku v eurovoľbách opäť rekordne málo ľudí. Účasť bude možno nižšia ako v predchádzajúcich voľbách pred piatimi rokmi.

Bratislava 25. mája (TASR) - Odhadovaná rekordne nízka, iba 13- percentná volebná účasť na sobotňajších (24.5.) voľbách do Európskeho parlamentu (EP) najviac poškodila Smer-SD a najviac pomohla malým stranám, ako NOVA a SaS. Pre TASR to uviedol politológ Martin Klus.

"Klišé, že Smer-SD má disciplinovaných voličov, padlo," poznamenal na margo predbežných odhadov, podľa ktorých získali socialisti o jedno kreslo menej ako pred piatimi rokmi a celkovo budú mať namiesto piatich iba štyroch europoslancov. Ak by sa odhady potvrdili, znamenalo by to, že Smer-SD v porovnaní s rokom 2009 aj percentuálne klesol a podľa Klusa aktuálne voľby za úspech považovať nemôže.

Podľa najnovších odhadov sa SaS aj NOVA podarilo získať po jednom mandáte. "Týmto stranám extrémne nízka volebná účasť prospela," reaguje Klus. Dodal, že podpora voličov týmto stranám môže byť v prieskumoch nižšia, ale podarilo sa ich výraznejšie mobilizovať a pri celkovo nízkej účasti vytvorili dostatočne veľký podiel na postup ich strán do EP.

"KDH môže hovoriť o veľmi dobrom výsledku, išli vysoko nad svoje preferencie a SDKÚ-DS doslova o reinkarnácii, dva mandáty sa naozaj nečakali," konštatoval Klus na margo očakávaného zisku dvoch mandátov pre obe tieto strany.

Opäť rekord


Volebná účasť na odhadovanej úrovni 13 percent bude podľa neho s najväčšou pravdepodobnosťou opäť európskym rekordom. "Nedá sa to nazvať inak ako katastrofou," povedal politológ.

Len samotné intenzívnejšie informovanie o dianí v EP v priebehu volebného obdobia podľa neho tento chronický problém nevyrieši. "Mali by sme začať konať a využiť skutočnosť, že volebný kódex je v druhom čítaní," poznamenal Klus. "Mali by sme ísť cestou personalizácie volebného systému. Súčasný systém nevyhovuje nikomu inému, len straníckym centrálam," povedal. Časť ľudí podľa neho mohlo odradiť aj to, že nemohli kombinovať svoje preferenčné hlasy na viacerých straníckych volebných lístkoch.

"V Litve prebehli eurovoľby súčasne s voľbami prezidenta. Prečo aj my nespájame voľby?" opýtal sa Klus, podľa ktorého by to znížilo volebné náklady a zároveň zvýšilo účasť.

V novom europarlamente by mali za Slovensko sedieť poslanci strán Smer-SD, KDH, SDKÚ-DS, SaS, NOVA, OĽaNO, Most-Híd a SMK. Vyplýva to z odhadov viacerých politických strán, ktoré kandidovali do Európskeho parlamentu (EP).

Podľa nich by Smer-SD mal mať okolo 24 percent, čo znamená štyri mandáty. To je o jeden menej, ako má strana v súčasnosti. KDH by malo mať o niečo viac ako 13 percent, malo by obsadiť dva mandáty.

Nasleduje SDKÚ-DS, podľa odhadov by tiež mala získať dva mandáty. OĽaNO s takmer 7,5 percenta hlasov pravdepodobne získalo jeden mandát. Strany SaS, NOVA, Most-Híd a SMK dosiahli päť až sedem percent, čo znamená zisk po jednom mandáte.

Podľa odhadov volilo na Slovensku v eurovoľbách opäť rekordne málo ľudí. Účasť bude možno nižšia ako v predchádzajúcich voľbách pred piatimi rokmi. Odhaduje sa okolo 13 percent.

Oficiálne výsledky volieb do EP sa začnú zverejňovať rovnako ako v ostatných štátoch EÚ dnes o 23. hodine, v sídle Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku na bratislavských Palisádach. Priebežné výsledky zverejňované nebudú. Slovensko bude mať v europarlamente 13 poslancov.