Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Politologička: Časť spoločnosti vyznáva antisystémové hodnoty

Ilustračná snímka. Foto: TASR Dušan Hein

Zuzana Čaputová aj Maroš Šefčovič, ktorí postúpili do druhého kola prezidentských volieb, podľa politologičky predstavujú zložku akoby jedného tábora.

Bratislava 17. marca (TASR) – Pomerne silná podpora pre prezidentských kandidátov, akými boli Štefan Harabin či Marian Kotleba, signalizuje, že je potrebné rátať do budúcnosti s tým, že časť slovenskej spoločnosti vyznáva určité antisystémové hodnoty. Pre TASR to povedala politologička z Katedry politológie Univerzity Komenského v Bratislave Aneta Világi. Podľa jej slov sa táto skupina môže prejaviť v blížiacich sa voľbách do Európskeho parlamentu či v budúcoročných parlamentných voľbách.

Világi tvrdí, že to, čím boli voľby iné ako doteraz, bol hlavne typ kandidátov, ktorí vo voľbách súťažili o voličskú podporu. "Toto boli prvé voľby, v ktorých veľmi otvorene súťažili akoby dva tábory. Jeden tábor je ten, ktorý sa hlásil k politickým stranám, respektíve k politickým silám, ktoré poznáme na Slovensku. Označujeme ich za tzv. mainstreamové politické sily. Ten druhý sa hlásil k antisystémovým zložkám v politike. Toto bola novinka. Takéto súťaženie a s tak otvorenou agendou sme tu doteraz nemali," uviedla.

Zuzana Čaputová aj Maroš Šefčovič, ktorí postúpili do druhého kola prezidentských volieb, podľa politologičky predstavujú zložku akoby jedného tábora. Oboch považuje za prodemokratických. "Nespochybňujú ani zahraničnopolitické orientovanie krajiny, ani základné hodnoty, ktoré liberálno-demokratický režim prináša,“ komentovala. Ako však dodala, na strane druhej sa spoločnosť sobotou (16. 3.) nezmenila. Prívrženci jedného aj druhého tábora naďalej ostávajú v tejto krajine žiť. Preto možno očakávať, že sa aj sily antisystémového tábora podľa Világi môžu čoskoro prejaviť.

Pokiaľ ide o samotný volebný deň, za prekvapenie a mierne vyrušenie politologička označila incident s volebnou urnou v obci Medzany. Ten ovplyvnil uzavretie volieb aj volebné moratórium. "Na takéto incidenty by sme sa však mali pripraviť aj v budúcnosti. Sú to veci, ktoré sa môžu opakovať," dodala.

Prečítajte si aj: