Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Politologička: Rozhodnutie Mičovského nesie rukopis OĽANO

Na archívnej snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ján Mičovský. Foto: TASR - Martin Baumann

Z právnického hľadiska nie je podľa Malovej zakázané postupovať tak, ako to urobil Mičovský.

Bratislava 7. júna (TASR) - Rozhodnutie ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského (OĽANO) stiahnuť svoju demisiu nesie jasný rukopis hnutia OĽANO a ich komunikačných manažérov vyvliecť sa z rozhodnutia. Pre TASR to uviedla politologička z Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Darina Malová. V OĽANO podľa nej zrejme nenašli dostatočne spoľahlivého človeka a hnutie sa rozhodlo zorganizovať podpornú kampaň. Podľa politologičky z UK Anety Világi by bolo vhodné, aby politici podávali demisiu s plnou vážnosťou, aby sa z takej inštitúcie, ako je "vyvodzovanie politickej zodpovednosti", nestalo bezobsažné gesto.

Malová hovorí, že v dejinách demokratického Slovenska nejde o novinku. Veľmi podobne sa podľa nej správal aj Vladimír Mečiar po tom, keď bol odvolaný ako premiér za Verejnosť proti násiliu. "Bola tam tiež zorganizovaná kampaň, vtedy to boli ešte štátne podniky. Manažéri v štátnych podnikoch zorganizovali práve takúto hlasnú podporu pre Vladimíra Mečiara," ozrejmila pre TASR.

Ak chcel Mičovský demisiu podať ako vyvodenie osobnej zodpovednosti za chybný úsudok či nedostatočné preverenie kandidátky pri nominácii v rámci svojho rezortu, tak je podľa Világi otázne, či od podania demisie k dnešnému dňu došlo k tak dramatickej zmene vo vyhodnocovaní situácie, aby túto zodpovednosť viac nepociťoval. "Predpokladám, že v čase podávania demisie si bol plne vedomý zodpovednosti za vedenie rezortu, vrátane lesníckej časti, aj za reformy, ktoré plánoval," skonštatovala. Politici by preto podľa nej mali konať s plnou vážnosťou.

Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský (OĽANO) počas mimoriadneho vyhlásenia 7. júna 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Z právnického hľadiska nie je podľa Malovej zakázané postupovať tak, ako to urobil Mičovský. "Keď nejaký proces nie je konkrétne upravený, tak to je možné. Neviem, aké právomoci má v tejto situácii pani prezidentka," dodala Malová.

Világi pripomenula, že Ústava SR akt "stiahnutia demisie" nepozná. "Naposledy sme tu mali podobný pokus pri ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi a už vtedy ústavní právnici upozorňovali na to, že po podaní demisie prezidentovi či prezidentke môže minister ostať vo funkcii, len ak prezidentka demisiu neprijme alebo ak ju prijme a premiér na uvoľnený post navrhne opätovne toho istého človeka," priblížila politologička pre TASR.

Na stiahnutie demisie vyzýval Mičovského generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Tomáš Čuka a širšie vedenie podniku. Podporu výzve vyjadrili aj zamestnanci Štátnych lesov Tatranského národného parku a Lesopoľnohospodárskeho majetku Ulič.

Mičovský podal demisiu pred týždňom po podozreniach z korupcie u svojej nominantky. V pondelok však oznámil, že demisiu sťahuje. Odôvodnil to množstvom podporných vyhlásení na svoju adresu a tým, že nechce utekať z boja.