Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Politologička: Šance na prežitie Za ľudí sa znižovali po odchode Kisku

Na archívnej snímke Andrej Kiska. Foto: TASR - Martin Baumann

Verejnosť už niekoľko mesiacov očakávala, že sa strana rozdelí.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Šance na prežitie strany Za ľudí sa znižovali po voľbách a vtedy, keď ju zakladateľ a predseda strany Andrej Kiska opustil. Pre TASR to uviedla politologička Darina Malová z Univerzity Komenského v Bratislave.

Kiska mal byť podľa politologičky smerujúcim prvkom v strane. Skupina okolo neho mala spájať ľudí s konzervatívnym a liberálnym zmýšľaním. "S jeho odchodom sa šanca, že strana vydrží, stala takmer nulovou," podotkla Malová.

Verejnosť už niekoľko mesiacov očakávala, že sa strana rozdelí. "Tradícia, že akonáhle v strane vznikne frakcia, tak to vedie k rozdeleniu strany, je už na Slovensku tri desaťročia potvrdená," povedala Malová.

Zdôraznila, že od samého začiatku sa vedelo, že strana Za ľudí má aj konzervatívne a liberálne krídlo. Príchod skupiny okolo ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej do poslaneckého klubu SaS bol podľa Malovej predvídateľný krok, pretože ide o dve liberálne zoskupenia a je tam jasná programová orientácia.

Politologička nevylúčila ani možnosť, že by sa poslanci okolo ministerky investícií Veroniky Remišovej (Za ľudí) pridali k poslaneckému klubu OĽANO. "Pridanie sa k poslaneckému klubu by mohlo jej pozíciu posilniť a zároveň z hľadiska teritoriálnej štruktúry strany by sa veľa nezmenilo," skonštatovala.

Udržanie ministerských pozícií bude podľa Malovej závisieť od koaličných partnerov.

Poslanci Národnej rady SR zo strany Za ľudí okolo Márie Kolíkovej končia v strane i poslaneckom klube. Odchádzajú do klubu SaS. Klub Za ľudí sa po ich odchode rozpadne, keďže v ňom nebude dostatok poslancov na jeho ďalšie fungovanie.