Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Slovensko

Politológovia o budúcnosti Smeru po odchode Pellegriniho

Na archívnej snímke Robert Fico (SMER-SD). Foto: TASR - Michal Svítok

Pellegrini v stredu oznámil, že končí v strane Smer-SD.

Bratislava 10. júna (TASR) - Úspech potenciálnej strany Petra Pellegriniho závisí od toho, kto z členskej základne Smeru-SD sa k nemu pridá, ale aj ako osloví voličov Dobrej voľby a iných stredoľavých projektov. Otázkou je tiež financovanie nového subjektu. Pre TASR to uviedla politologička Darina Malová. Myslí si, že Smer-SD bude naďalej prežívať, keďže časť voličov stále sympatizuje s predsedom Robertom Ficom.

Pellegrini podľa Malovej stále stavia na pozitívnom vnímaní verejnosti ako bývalého premiéra. "Šanca vytvoriť stranu tu je, úspech bude závisieť aj od toho, kto z členskej základne, funkcionárov sa pridá a akým spôsobom prídu ľudia a voliči z Dobrej voľby a iných stredoľavých projektov," načrtla.

V prípade straníckych funkcionárov sa podľa nej zdá, že má zatiaľ lepšiu pozíciu Smer-SD. Silnejšie karty má aj v otázke financovania, pretože má ako legitímny parlamentný subjekt na základe volebných výsledkov nárok na financovanie zo štátu. Naopak, Pellegrini musí začať od nuly.

Pre Smer-SD však odchod Pellegriniho neznamená okamžitý koniec, myslí si Malová. Poukázala na to, že ani HZDS sa v minulosti nestratilo zo straníckeho systému zo dňa na deň. "Musíme sa asi pripraviť, že nejakú dobu bude Smer-SD spoluexistovať s novou stranou Petra Pellegriniho," dodala.

Baboš: Smer-SD je silná značka


Politológ z Univerzity Komenského Pavol Baboš hovorí, že Smer-SD je silná značka a Pellegrinimu bude trvať dlho, kým sa od neho odpúta. Odchod Pellegriniho nemusí nevyhnutne znamenať aj koniec Smeru-SD. Baboš približuje, že to do veľkej miery bude záležať aj na tom, kto v Smere-SD ostane a kto s Pellegrinim odíde, prípadne k akým ďalším zmenám v strane dôjde. "Potenciál Petra Pellegriniho v tom, koľko voličov môže od Smeru odlákať, je určite veľmi veľký," poznamenal politológ.

Uviedol, že Pellegriniho potenciálna nová politická strana by mohla mať v najbližších voľbách aj 20 percent. Všetko však bude podľa Baboša závisieť od situácie v Smere-SD a aj medzi ostatnými stranami.


Világi: V prospech Pellegriniho strany hrá jeho popularita


Argumentmi v prospech životaschopnosti strany Petra Pellegriniho je jeho pozitívne vnímanie verejnosťou po pôsobení vo funkcii premiéra, podpora iných skúsených politikov zo Smeru-SD, ale aj jeho aktuálne pôsobenie v Národnej rade SR. Pre TASR to uviedla politologička Aneta Világi. Dodala, že je príliš skoro hovoriť o reálnej podpore pre novú Pellegriniho stranu, pretože popri osobe lídra o nej ešte nič nevieme.

Na snímke podpredseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (vpravo) počas tlačovej konferencie 10. júna 2020 v Banskej Bystrici.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Pellegrini stále benefituje z pôsobenia v premiérskom kresle, vysvetľuje Világi. Verejnosť ho dobre pozná a hodnotí ho pozitívne. V rebríčkoch sa umiestňuje ako druhý najdôveryhodnejší politik na Slovensku, poukazuje odborníčka.

Dôležité je podľa politologičky tiež to, že Pellegrini by nešiel do nového projektu sám, účasť prisľúbili aj iní skúsení politici Smeru-SD. "Každá strana potrebuje popri programovom základe aj personálne vybavenie. Len tak môže získať dôveru verejnosti, že deklarované ciele má šancu aj naplniť," priblížila Világi.

Posledným argumentom, ktorý podľa Világi hovorí v prospech životaschopnosti novej Pellegriniho strany, je jeho aktuálne pôsobenie v Národnej rade SR. "Nová strana, ktorá vznikne v rámci parlamentu odčlenením sa od inej parlamentnej strany, môže využívať výhody mediálnej pozornosti, ktorej sa poslancom a subjektom pôsobiacim v parlamente dostáva. To jej uľahčuje zisk voličských preferencií," objasnila.

Politologička poukazuje na to, že stranícky systém SR je dlhodobo nestály a nové politické subjekty majú veľkú šancu uspieť. "Ak sa pozrieme na každé z predchádzajúcich parlamentných volieb, minimálne jeden nováčik v politike sa do parlamentu vždy dostal. To však neznamená, že nová politická strana Petra Pellegriniho automaticky ašpiruje na víťaza volieb," dodala. O reálnej podpore je podľa nej predčasné hovoriť.

Budúcnosť Smeru-SD závisí podľa Világi aj od toho, ako sa bude ďalej, po odchode časti svojej straníckej špičky, profilovať a aká bude konkurencia medzi podobne zmýšľajúcimi politickými subjektmi. "Z krátkodobého hľadiska to zrejme prežije, s predpoveďou jeho existencie po najbližšej dekáde by som však už bola veľmi opatrná," komentovala.

Pellegrini v stredu oznámil, že končí v strane Smer-SD. Viac s ňou nespája svoju politickú budúcnosť, vzdáva sa funkcie jej podpredsedu a značku Smer-SD podľa vlastných slov necháva "otcovi zakladateľovi", predsedovi Robertovi Ficovi.