Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Politológovia: Stabilným riešením by bola vláda s podporou NRSR

Na snímke rokovacia sála NRSR. Bratislava, 26. decembra 2022. Foto: TASR Martina Kriková

Možnosť stabilnej väčšiny v Národnej rade (NR) SR pre novovytvorenú či zrekonštruovanú vládu však vníma politologička Aneta Világi za málo pravdepodobnú.

Bratislava 27. decembra (TASR) - Stabilným riešením súčasnej politickej situácie by bolo vytvorenie vlády, ktorá opätovne získa podporu parlamentu. Zhodujú sa na tom politológovia z Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Možnosť stabilnej väčšiny v Národnej rade (NR) SR pre novovytvorenú či zrekonštruovanú vládu však vníma politologička Aneta Világi za málo pravdepodobnú. Predčasné voľby považuje za reálnejší scenár.

"Slovensko je parlamentnou demokraciou, ktorej podstatou je to, že sa vláda zodpovedá parlamentu. Často na to zabúdame, osobitne v posledných rokoch kríz, pandémie či vojny na Ukrajine. Taký systém vládnutia teda umožňuje, že sa vlády menia, i keď parlament zostáva bezo zmeny," upozornil pre TASR politológ Erik Láštic. V tomto kontexte je podľa neho stabilným riešením vytvorenie vlády, ktorá opätovne získa podporu parlamentu. "Ak sa takáto väčšina v parlamente ani po opakovaných pokusoch nenájde, majú nasledovať parlamentné voľby, v ktorých voliči rozhodnú o novom parlamente, ktorý takúto väčšinu nájde," doplnil.

Z hľadiska stability by bola podľa Világi najlepšia možnosť, ak by sa v parlamente našla stabilná väčšina pre novovytvorenú či zrekonštruovanú vládu zostavenú v aktuálnom parlamente. Vníma ju však ako málo pravdepodobnú. "Ak by sa aj aktuálne našla väčšina, ktorá by vyslovila dôveru takejto vláde, je malá pravdepodobnosť, že by išlo o stabilnú väčšinu poslancov podporujúcu vládu štandardným spôsobom," povedala pre TASR. Preto si myslí, že predčasné voľby skôr alebo neskôr sú reálnejším scenárom. Z krátkodobého hľadiska to však stabilitu neprinesie. "Musí im predchádzať hľadanie politickej podpory pre legislatívny rámec umožňujúci predčasné voľby a zároveň budeme ako krajina vystavení volebnej kampani. Pred nami je teda aj naďalej turbulentné obdobie," skonštatovala Világi.

Politologička Darina Malová taktiež upozornila, že z hľadiska stability je najlepšie, keď sa voľby konajú v riadnom termíne. "V tom prípade by rekonštrukcia vlády mohla viesť k akémusi obnoveniu 'poriadku' a vzťahy medzi politickými stranami, ktoré nie sú pre niektorých prehľadné, by sa tak ustálili a bolo by jasné, kto tvorí koalíciu a kto je v opozícii," skonštatovala.