Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Pollák a Weber:Rómovia v si zaslúžia život bez násilia a diskriminácie

Na archívnej snímke z 18. júna 2021 europoslanec Peter Pollák (OĽaNO) počas rokovania 32. schôdze NRSR v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Pollák pripomenul, že Rómovia sú súčasťou dejín Európy a jej kultúrneho dedičstva a veľkou mierou prispeli ku kultúrnemu bohatstvu, rozmanitosti, ekonomike a spoločnej histórii Európy.

Brusel 8. apríla (TASR) - Dôstojný život a rovnaké zaobchádzanie s Rómami nie je luxus, ale nevyhnutnosť. To je odkaz, ktorý vo štvrtok spoločne prezentovali slovenský poslanec Európskeho parlamentu (EP) Peter Pollák (OĽaNO) a šéf frakcie európskych ľudovcov v EP Manfred Weber, informuje z Bruselu spravodajca TASR.

Europoslanec Pollák, ktorý je členom skupiny Európskej ľudovej strany (EPP), v stredu na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu usporiadal pracovné stretnutie na expertnej úrovni, ktoré bolo zamerané na aktuálne témy využívania kohéznych fondov v prospech zlepšenia prístupu k pitnej vode pre marginalizované skupiny v krajinách EÚ.

Medzi marginalizované skupiny obyvateľstva v EÚ patria aj Rómovia. Pollák v tejto súvislosti pripomenul, že Rómovia sú súčasťou dejín Európy a jej kultúrneho dedičstva a veľkou mierou prispeli ku kultúrnemu bohatstvu, rozmanitosti, ekonomike a spoločnej histórii Európy.

Pollák a Weber pri príležitosti Svetového dňa Rómov, ktorý si medzinárodné spoločenstvo pripomína 8. apríla už od roku 1990, v spoločnom vyhlásení upozornili, že tento deň je príležitosťou si túto skutočnosť pripomenúť a zvýšiť povedomie o situácii Rómov v Európe.
Na archívnej snímke z 10. marca 2020 nemecký europoslanec Manfred Weber.
Foto: TASR/AP

Ich výzva sa týka prijímania naliehavejších opatrení v oblasti inklúzie Rómov v Európe. "Rómovia si zaslúžia slušný život bez násilia a diskriminácie. Chceme, aby boli hrdými Európanmi, hrdými Rómami," uvádza sa v ich vyhlásení.

"Rómovia sú Európania a mali by mať rovnaké práva a rovnaké zaobchádzanie ako všetci ostatní európski občania. Pri pohľade na realitu v niektorých členských štátoch nie je na čo byť hrdý, najmä keď vidíme ľudí, ktorí napriek masívnym finančným investíciám, ktoré boli k dispozícii v predchádzajúcich rokoch, žijú bez prístupu k pitnej vode a základnej infraštruktúre," upozornil Pollák.

Zároveň dodal, že je potrebný "nový začiatok", ktorý bude vychádzať z predchádzajúcich skúseností, založený na efektívnejšom využívaní finančných prostriedkov Európskej únie a ich dôslednom monitorovaní. "Je načase prejsť k implementácii, ktorá prináša hmatateľné výsledky," odkázal poslanec.

Weber v správe pre médiá dodal, že je jasné, že v tejto záležitosti je potrebné urobiť viac. "Treba urobiť viac napríklad pre integráciu rómskych detí do systémov vzdelávania v našich členských štátoch. Poslanecký klub Európskej ľudovej strany je odhodlaný v nadchádzajúcich rokoch dosiahnuť ďalší pokrok v oblasti začleňovania Rómov," uviedol predseda EPP.

Poslanecký klub ľudovcov v júni 2020 prijal svoj pozičný dokument k procesu začleňovania Rómov do väčšinovej spoločnosti v EÚ. Presadenie tohto dokumentu inicioval poslanec Pollák.

spravodajca TASR Jaromír Novak