Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pollák: Definícia protirómskeho rasizmu môže napomôcť pri vzdelávaní

Peter Pollák ml., poslanec NR SR. Foto: Peter Pollák ml.

Protirómsky rasizmus existuje podľa Polláka už stáročia. Pripomenul, že bol základným prvkom politiky nacistického Nemecka, keď sa prenasledovali a potom aj zabíjali aj Rómovia.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Definícia protirómskeho rasizmu, ktorú v uplynulých dňoch prijal parlament, môže slúžiť na boj proti nenávisti a diskriminácii Rómov a poslúži tiež na vzdelávanie. Myslí si to podpredseda parlamentného ľudskoprávneho výboru Peter Pollák (OĽANO). Upozornil, že rasistické postoje voči Rómom u Slovákov stále pretrvávajú, pričom rasizmus je prekážkou v ich začlenení sa do spoločnosti.

"Situácia Rómov na Slovensku nie je od rozdelenia Československa dobrá. Politici brali rómsku tému a rómske problémy v komunitách ako jednu z tém v politickom boji, keď naháňali politické body v kampaniach," vyhlásil Pollák na piatkovej tlačovej konferencii.

Rasizmus je podľa poslanca kritickou prekážkou začlenenia Rómov do spoločnosti, bráni im využívať rovnaké práva a príležitosti. Dodal, že prijatá definícia nie je právne záväzná. "Ale je praktickým nástrojom, ktorý môže pomôcť posilniť povedomie verejnosti o probléme protirómskeho rasizmu v spoločnosti," priblížil.

Protirómsky rasizmus existuje podľa Polláka už stáročia. Pripomenul, že bol základným prvkom politiky nacistického Nemecka, keď sa prenasledovali a potom aj zabíjali aj Rómovia. Súčasťou definície je 12 príkladov rasizmu, vďaka ktorým by sa mali dať rozpoznať protirómske stereotypy, ako aj nenávistné prejavy voči Rómom.

Pracovnú definíciu protirómskeho rasizmu vypracovala Medzinárodná aliancia pre pripomínanie holokaustu (IHRA). Protirómsky rasizmus je podľa definície prejavom individuálnych prejavov a činov, ako aj inštitucionálnych politík a praktík marginalizácie, vylúčenia, fyzického násilia, znevažovania a devalvácie rómskych kultúr a životného štýlu, ako aj nenávistných prejavov zameraných na Rómov či iných jednotlivcov a skupiny, ktoré boli vnímané, stigmatizované alebo prenasledované počas nacistickej éry a aj v súčasnosti ako "Rómovia". To vedie podľa definície k zaobchádzaniu s Rómami ako s údajnou cudzou skupinou a spája ich so sériou "pejoratívnych stereotypov a skreslených obrazov, ktoré predstavujú špecifickú formu rasizmu".