Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Pollák: Dom európskej histórie má kópiu ochrannej listiny pre Rómov

Na snímke europoslanec Peter Pollák počas tlačovej konferencie na tému - Nové národné projekty pripravované Úradom splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity zamerané na zlepšenie životných podmienok obyvateľov v rómskych komunitách 4. apríla 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Uhorský kráľ a rímsko-nemecký cisár Žigmund Luxemburský vydal ochrannú listinu pre Rómov v apríli 1423 na Spišskom hrade.

Brusel 26. apríla (TASR) - Pred 600 rokmi kráľ Žigmund Luxemburský vydal ochrannú listinu pre Rómov. Túto udalosť v stredu na podujatí v Európskom parlamente (EP) pripomenul slovenský europoslanec Peter Pollák (OĽANO), ktorý kópiu tejto listiny počas slávnostného ceremoniálu odovzdal Domu európskej histórie v Bruseli. Informuje o tom spravodajca TASR.

Uhorský kráľ a rímsko-nemecký cisár Žigmund Luxemburský vydal ochrannú listinu pre Rómov v apríli 1423 na Spišskom hrade. Pollák, ktorý z tohto regiónu pochádza, uviedol, že rómska história je málo prebádaná, a vyjadril nádej, že aj touto pripomienkou na európskej úrovni sa dejiny rómskeho etnika podarí viac spropagovať a potvrdiť, že rómska história tvorí neoddeliteľnú súčasť európskych dejín.

"Som rád, že v spolupráci s Maďarským štátnym archívom sa mi podarilo vyhotoviť repliku tejto ochrannej listiny. Stane sa tak prvou explicitnou zmienkou o histórii Rómov v Dome európskej histórie," vysvetlil Pollák. Ďalšiu kópiu dokumentu nechá vystaviť pre verejnosť na Spišskom hrade, lebo tvrdí, že ide aj o dôležitú časť histórie Slovenska.

Podujatiu v Dome európskej histórie predchádzala debata historikov a odborníkov v priestoroch europarlamentu. Účastníkom sa cez videoodkaz prihovorili predsedníčka EP Roberta Metsolová a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Obe sa vyslovili za dodržiavanie ľudských práv rómskych komunít, za boj proti ich diskriminácii a dobré podmienky na rozvoj tohto etnika v EÚ.

Na slávnostné odovzdanie kópie listiny zavítali okrem europoslancov, predstaviteľov rómskej komunity a novinárov aj podpredsedovia eurokomisie Věra Jourová a Maroš Šefčovič a prvý podpredseda EP Othmar Karas. Karas uviedol, že listina spred 600 rokov znamenala pre Rómov "voľný pas", slobodu pohybu po kontinente, čo je dnes v EÚ samozrejmosťou.

Pollák kópiu historickej listiny odovzdal riaditeľke múzea Constanze Itzelovej.

Pollák pripomenul, že ako pedagóg svojim študentom rómskej histórie často hovoril o tomto dokumente, nikdy ho však nevidel. Pri príležitosti 600. výročia jeho vzniku sa rozhodol, že túto skutočnosť treba pripomenúť Európe, lebo Rómovia sú už vyše 700 rokov pevnou súčasťou jej dejín a kultúry.

"Európa je naša domovina. Som rád, že som túto historickú udalosť pripomenul tak Rómom, ako aj Európanom. Tá listina je taký prvý prorómsky dokument na území Európy. Žigmund Luxemburský v podstate otvoril dvere Rómom do Európy. Touto listinou ukázal všetkým panovníkom v Európe, že Rómovia sú ľudia ako všetci ostatní a že sú prínosom pre Európu," vysvetlil.

Pollák odkázal, že je žiaduce poznať vlastnú históriu, aby bolo možno nastaviť správne všetky ďalšie opatrenia, ktoré majú priniesť rómsku komunitu do 21. storočia. "Verím, že aj mnohí dnešní politici v Európe a na Slovensku nájdu inšpiráciu u Žigmunda Luxemburského, ktorý Rómom otvoril dvere. Lebo aj dnes mnohé dvere pre Rómov zostávajú zatvorené a politici by tie dvere mali otvárať," skonštatoval Pollák.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)