Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

POLLÁK: Draxler by mal vysvetliť situáciu v špeciálnom školstve

Na snímke poslanec NR SR a splnomocnenec SR pre rómske komunity Peter Pollák. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pollák sa odvoláva na zistenia Štátnej školskej inšpekcie, ktorá prešetrila situáciu v súkromnej špeciálnej škole v Rokycanoch a zistila, že tam deti boli zaradené neoprávnene.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Minister školstva Juraj Draxler (nom. Smeru-SD) by mal parlamentnému školskému výboru vysvetliť situáciu v špeciálnom školstve. Žiada to rómsky splnomocnenec Peter Pollák (OĽaNO), ktorý poukázal na neoprávnené zaraďovanie detí, najmä rómskych, do špeciálnych škôl.

Odvoláva sa na zistenia Štátnej školskej inšpekcie, ktorá prešetrila situáciu v súkromnej špeciálnej škole v Rokycanoch a zistila, že tam deti boli zaradené neoprávnene. Pollák má takéto podozrenia aj v ďalších troch školách, preto žiada inšpekciu o ich prešetrenie.

Nekonkretizoval, o ktoré školy ide. "Ale sú to školy, ktoré spolupracovali so súkromným diagnostickým centrom, ktoré neoprávnene diagnostikovalo aj deti v Rokycanoch," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Pollák s tým, že problémom je aj diagnostika súkromným centrom. Podľa neho majú diagnostikovať deti zo sociálne znevýhodneného prostredia verejné centrá, a nie súkromné.

Pollákovi sa nepáči, že minister Draxler sa doteraz ku kauze nevyjadril. "Preto iniciujem mimoriadny školský výbor. Nech minister povie, či máme špeciálne školstvo pod kontrolou," uviedol Pollák, podľa ktorého špeciálne školstvo a zaraďovanie detí pod kontrolou nie je. Vidí za tým biznis. Od ministra chce počuť systémové riešenia.

V súvislosti s kauzou podal Pollák aj trestné oznámenie, chce, aby si na ňu posvietil generálny prokurátor. Poukázal, že škola v Rokycanoch je už zatvorená, ale nie pre zistenia školskej inšpekcie, ktoré potvrdzujú neoprávnené zaraďovanie detí do tejto školy. "Ale z hygienických dôvodov," poznamenal s tým, že doteraz hygiena v danej škole nikomu neprekážala. Pollák je presvedčený, že množstvo detí z viac ako 15.000 do špeciálnych škôl nepatrí.

Líder OĽaNO Igor Matovič zdôraznil, že ak sa raz dieťa dostane do tzv. osobitnej školy, bude mať pokazený život a stane sa z neho profesionálny poberateľ sociálnych dávok. "Umelo vytvárame mentálne zaostalé deti," zdôraznil.

Podľa neho sa to deje s tichým súhlasom nominantov Smeru-SD. "Niekto, kto je za to zodpovedný, mlčí. Myslím tým ministra školstva. Šéfovia úradov, ktoré umožnili takéto obchodovanie s deťmi, sú nominanti Smeru," doplnil Matovič. Kauza nie je podľa neho o jednej škole v Rokycanoch. "Takýchto škôl je 200 a problém môže byť v každej z nich," povedal Matovič.

Minister školstva Juraj Draxler pripúšťa, že v niektorých špeciálnych školách môže byť problém s neoprávneným zaraďovaním detí do týchto škôl. Poukázal, že rezort má rozpracované sprísnenie procesu diagnostiky detí. Odmieta preto, že by jeho ministerstvo bolo nečinné.

Pripomenul aj prijaté zmeny. "V jarnom balíku sme upravili zákon tak, aby nebolo možné zaradiť deti do špeciálnej školy len preto, že pochádzajú z málo podnetného prostredia," zdôraznil. Rezort sa podľa ministra usiluje, aby deti neboli zaraďované do špeciálnych škôl, ak na to nie je jasný dôvod.