Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Pollák: Neviem, či budem rómsky Ghándí, to nezáleží len odo mňa

Peter Pollák Foto: TASR/Martin Baumann

Predseda Strany rómskej únie na Slovensku František Tanko za výrazný problém Rómov považuje ich nejednotnosť.

Bratislava 8. októbra (TASR) - Splnomocnenec Vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák (OĽaNO) nevie, či je to práve on, koho Rómovia v podobe akéhosi svojho Ghándího hľadajú, no jeho úsilím je nájsť spravodlivý systém riešenia rómskej problematiky tak, aby sa s tým Slovensko nemuselo viac boriť. Pollák to dnes vyhlásil krátko pred ukončením diskusie medzi mimovládnymi organizáciami, rómskymi aktivistami a politikmi, ktorú osobne inicioval.

"Urobím všetko preto, aby Slovensko postúpilo ďalej, ale či budú mať Rómovia svojho Ghándího, to nezáleží na mne, ale aj na nich," povedal Pollák. S predstaviteľmi mimovládok sa zhodol, že základom riešenia problému je vzdelávanie a práca.

"Obe tieto oblasti sú pre nás kľúčové. Vzdelávanie je v súčasnosti nevyhovujúce, zo systému vychádzajú profesionálni poberatelia sociálnych dávok. Opatrenia, ktoré predstavíme 15. októbra, riešia túto situáciu tak, aby zo vzdelávacieho systému vychádzali ľudia uplatniteľní na trhu práce," povedal splnomocnenec. Konkrétnejší byť nechcel. "Počkajte si na prezentáciu, čo všetko bude súčasťou rómskej reformy. Verím, že upokojíme celé Slovensko tým, že ukážeme, že to máme pevne v rukách," odkázal.

Pollák označil za inšpiratívny námet Inštitútu zamestnanosti, ktorý v diskusii prezentoval Michal Páleník. "Na Slovensku je 300.000 dlhodobo nezamestnaných a na zamestnanie takéhoto množstva ľudí nemá žiaden rezort ani zdroje ani pracovné príležitosti. Riešením by bolo zamestnanie takýchto ľudí v tzv. inkluzívnych podnikoch," povedal. Ide o štandardné podnikateľské subjekty, ktoré sa zaviažu zamestnávať dlhodobo nezamestnaných, za čo by sa mohli uchádzať o zákazky vo verejnej sfére, kde by si medzi sebou konkurovali.

Katarína Mathernová zo Svetovej banky, ktorá spolupracovala pri vzniku správy o stave Rómov na Slovensku, je presvedčená, že problém Rómov na Slovensku je problém jednej fatálnej chudoby, ktorú si nikto v stredoeurópskom a vôbec v európskom ponímaní nevie predstaviť. Podľa nej z hľadiska produktivity práce patrí Slovensko k 25 najbohatším štátom sveta, pri vzorke Rómov z osád zase patríme medzi 25 percent najchudobnejších krajín sveta.

Predseda Strany rómskej únie na Slovensku František Tanko za výrazný problém Rómov považuje ich nejednotnosť. "Všetci rómski aktivisti a predsedovia politických strán by sme sa mali stretnúť a uzavrieť pakt o neútočení. Mali by sme byť tiež nápomocní Petrovi Pollákovi a on sám by si mal zložiť komisiu a všetko konzultovať s Rómami," uviedol. Za základné potreby označil vzdelanie pre Rómov, prácu a koniec ich diskriminácie.