Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Klimatologička: Elektromobilita je dobrá vec, ale iba do určitej miery

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Lepším riešením je čo najmenej používať auto, uviedla klimatologička Slovenského hydrometeorologického ústavu Kristína Szabóová.

Bratislava 22. januára (TASR) - Poľnohospodárstvo sa na Slovensku zmenilo, veľa lesov bolo zničených pre turizmus. V doprave potrebujeme výrazné zmeny, ktoré budú menej zaťažené na prírodu. Poukazuje na to klimatologička Slovenského hydrometeorologického ústavu Kristína Szabóová.

Do pôdy sa v súčasnosti dávajú rôzne pesticídy. Úroda je dôležitá z hľadiska kvantity a nie kvality. "Pred asi tridsiatimi rokmi bolo Slovensko v potravinách úplne sebestačné. Táto naša potravinová sebestačnosť v súčasnosti je len, bohužiaľ, približne na 37percentách," skonštatovala Szabóová pre TASR. Tvrdí, že v priebehu jednej generácie sa Slovensko dostalo do takej situácie, že väčšinu potravín, ako napríklad mäso, zeleninu a ovocie, dováža. "Najväčším mojím sklamaním je, že dokonca aj jablká a hrušky, ktoré patria medzi klasické slovenské ovocie," podotkla klimatologička. Doplnila, že časť potravín, predovšetkým obilie, sa vyváža.

V doprave vidí Szabóová ako dobrý nápad zdieľanie áut. Tým sa poskytne ľuďom rýchly prístup k autu za rozumnú cenu a zároveň sa odľahčí doprava vo veľkých mestách. Slovensko podľa nej v posledných rokoch tiež zaznamenalo nárast predaja elektromobilov. "Elektromobilita je tiež dobrá vec, ale len iba do určitej miery. Lepším riešením je čo najmenej používať auto," zhodnotila. Za dobrý prístup považuje budovanie cyklotrás, vybudovať by sa mohli železničné trasy.

V prípade lesov Szabóová poukazuje, že záchrana nášho prírodného bohatstva je obrovskou zodpovednosťou. Lesy dávajú domov mnohým vzácnym druhom rastlín a živočíchov. "Ak tie zvieratá nebudú mať svoje vlastné životné prostredie, budú sa musieť posúvať na lokality, kde žijú už ľudia, čo si nemyslím, že bude celkom bezproblémové," hovorí.

Klimatologička tiež poukazuje, že vegetačné pásma sa posúvajú na sever. V horských oblastiach sa znižuje zastúpenia smreka a zvyšuje sa zastúpenie napríklad javora a buka. V oblasti stredohorských lesov pomaly miznú ihličnaté dreviny a namiesto nich budú mať zastúpenie dub, javor a jaseň, myslí si Szabóová.