Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Polovica europoslancov SR podporila petíciu Klíma ťa potrebuje

Europoslanec Martin Hojsík (Progresívne Slovensko), archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Europoslanci v spoločnom liste vyzvali slovenský parlament, aby podporil požiadavky tejto petície a vyhlásil stav klimatickej núdze.

Brusel 18. marca (TASR) - Sedem zo 14 slovenských poslancov a poslankýň Európskeho parlamentu (EP) vyjadrilo v spoločnom liste podporu petícii Klíma ťa potrebuje, ktorú na Slovensku podpísalo už vyše 120.000 ľudí. Vo štvrtok o tom TASR informoval europoslanec Martin Hojsík (Progresívne Slovensko), ktorý túto petíciu inicioval.

Europoslanci v spoločnom liste vyzvali slovenský parlament, aby podporil požiadavky tejto petície a vyhlásil stav klimatickej núdze.

"Prvý krok urobili občania. Viac ako 120.000 Sloveniek a Slovákov upozornilo politikov, aby nebrali klimatickú krízu ľahkovážne a podnikli konkrétne kroky, ktorými pomôžu prispieť k jej riešeniu. Na ťahu je teraz slovenský parlament. Verím, že poslanci a poslankyne nebudú ignorovať hlas ľudí, budú sa petíciou v parlamentne zaoberať, podporia a schvália všetky požiadavky, ktoré petícia obsahuje," uviedol Hojsík.

Zároveň vyjadril nádej, že Národná rada SR petíciu neodbije prijatím frázovitého a nekonkrétneho stanoviska. Ochranu klímy je potrebné riešiť systémovo, vytváraním nových pracovných miest, rozvojom moderného hospodárstva s dôrazom na menej rozvinuté regióny a citlivo k ľuďom s nízkymi príjmami.

"Slovenský parlament musí vyhlásiť stav klimatickej núdze a vytvoriť rámec pre dostatočne rýchle znižovanie emisií skleníkových plynov tak, aby sme dosiahli klimatickú neutralitu najneskôr do roku 2050 a aby sme zabezpečili systémovú ochranu ľudí pred negatívnymi dôsledkami klimatickej krízy," konštatuje Hojsík.

Poslanec pripomenul, že dopady zmeny klímy a neriešenie tejto situácie, ohrozujú životy a zdravie ľudí a súčasne spôsobujú obrovské ekonomické škody a ohrozujú mnohé pracovné miesta. Mnohé opatrenia na ochranu klímy však poskytnú rozvojové impulzy a budú ekonomicky a sociálne prínosné.

List adresovaný predsedovi Národnej rady SR a šéfom poslaneckých klubov s výnimkou strany Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko podpísali slovenskí europoslanci z politických frakcií ľudovcov, socialistov a demokratov, liberálov a konzervatívcov a reformistov: Monika Beňová (Smer-SD), Vladimír Bilčík (Spolu-OD), Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá), Martin Hojsík (PS), Michal Šimečka (PS), Ivan Štefanec (KDH) a Michal Wiezik (Spolu-OD).


(spravodajca TASR Jaromír Novak)