Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

POĽP: Rómske deti zo Starej Ľubovne nie sú vo vzdelávaní segregované

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Krajský súd v Bratislave aprílovým rozsudkom potvrdil rozsudok Okresného súdu Bratislava III.

Bratislava/Stará Ľubovňa 18. júna (TASR) - Rómske deti navštevujúce základnú školu v mestskej časti Stará Ľubovňa - Podsadek nie sú vo vzdelávaní segregované, rozhodol o tom Krajský súd v Bratislave. Podľa mimovládnej organizácie Poradňa pre občianske a ľudské práva (POĽP) je rozsudok v rozpore s medzinárodným právom a plánuje sa preto obrátiť s dovolaním na Najvyšší súd SR. TASR o tom informoval programový koordinátor POĽP Štefan Ivanco.

Krajský súd v Bratislave aprílovým rozsudkom potvrdil rozsudok Okresného súdu Bratislava III. Odvolací súd konštatoval, že aj keď príslušnú základnú školu navštevujú výhradne rómske deti - tento stav vznikol v dôsledku demografického vývoja a so súhlasom rodičov detí. Podľa odvolacieho súdu daný stav vznikol bez úmyselného konania štátu a samosprávy ako žalovaných strán, ktorých cieľom nebolo zamedziť vzájomnému kontaktu rómskych detí s deťmi z majority.

POĽP podala žalobu na Okresný súd Bratislava III v apríli 2015 ako takzvanú verejnú žalobu podľa antidiskriminačného zákona. „Žalovaní namiesto prijatia opatrení na ochranu pred diskrimináciou rozšírili kapacity školy, ktorú dlhodobo navštevujú len sociálne znevýhodnené rómske deti, vybudovaním modulovej prístavby otvorenej v školskom roku 2014/2015,“ priblížil Ivanco. Toto opatrenie považovala POĽP za nesystémové a podľa nej segregáciu rómskych detí na danej škole len udržiava. Poradňa v konaní namietala, že vzdelávanie v etnicky segregovanej škole nedokáže zabezpečiť rómskym deťom rovné vzdelávacie šance a navrhovala ich integráciu na školách spolu s ostatnými deťmi v meste.